View Single Post
Eski 27-07-2013, 10:02   #35
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Hastalıklar, hastalıklar...

Havalar iyice ısındı ve rüzgar biraz azaldı, hastalıklar bir anda patladı.

Üç yıldır Temmuz ortasında, (bahçede-toprakta) tam domateslerde ilk hasadı aldığımda sarı kıvırcık yaprak hastalığı denen virütik bir hastalık başlıyor. Yapraklar kavrulmuş gibi kıvrılıp kuruyor. Olgunlaşma yavaşlayıp duruyor. Bitkiyi ölüme kadar götürüyor.

Biraz da bunun için topraksız işine girmiştim ama, açık balkonda durum pek de farklı olmadı.

Siyah domateslerin yapraklar aynen öyle kıvrılıp kurumaya başladı. Sararma yok ama, belki bu cinsde böyle oluyordur.

Kırmızılarda ise yapraklarda önce sarı benekler oluştu. Şimdi onlar da koca deliklere dönüşüp yapraklar kurumaya başladı. Bu sanki farklı gibi, internetten baktığımda daha çok bakteriyel bazı hastalıklara işaret ediyor, ama onun da görünür bir çaresi yok.

Yani öyle ya da böyle pek kurtuluş yok gibi.

Geçen yıl bahçede domatesleri kızardıkça topladım. Tüm hastalıklı yaprakları budadım. Yeni çıkanlar da hastalanıyor. Hergün onları da budadım. Bir ay böyle geçti. Ağustos sonu - Eylül başı havalar serinleyip 2-3 gece soğuk geçince virüs kırılıyor.Sonra bitki yeniden serpilip gelişiyor, çiçek açıp meyve veriyor,ama bu arada mevsim de geçmiş oluyor, iş işten geçiyor. Kasım sonuna kadar domates aldım ama, tabii gelişme yaz mevsimi kadar hızlı olmuyor.

Bahçe veya balkon pek farketmedi, aynı sona vardık yine... Beyaz sinekleri yakalamak için sarı tuzak kullandım. Sarımsak kokusu sevmezlermiş, heryeri sarımsakla donattım; ama hala salatalık yapraklarının arkasında beyaz sinekler saklambaç oynuyorlar. Yani organik tarım kolay iş değil...

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön