View Single Post
Eski 25-07-2013, 00:23   #40
loveforlife
Ağaç Dostu
 
loveforlife's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-05-2012
Şehir: BURSA
Mesajlar: 3,079
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
Süreç çok güzel anlatılmış Tabii benim 5-10 tırtılla kıyaslanınca bu anlatılan adeta bir sanayi ))
Ben böceklerimi büyütürken kırt kırt sesi duymadım ama çok büyük bir iştahla yedikleri bugün gibi gözümün önünde. Öyle yaprakları kıyıp kıyıp da vermedim hem. İlk günden itibaren koydum önlerine, onlar da büyük bir hızla tükettiler. Hem de öyle bir hızla ki, yapraklar anında sadece damar kalıveriyorlardı
Deri değiştirmeleri çok ilginçti. Koza örmek için kafaları havada uygun yer aramaları da. Ergin böcekler başlarını ileri geri sallayarak aranmaya başladıklarında birkaç büyük dal parçası yerleştiriyordum kutularına ve hemen koza yapımı başlıyordu. O da çok ilginç bir süreç: kendini ipekten bir odaya hapsediyor. Sonra da delip kelebek olarak çıkıyor..
Güzel günlerdi... Heveslendim çok..
Bizim de böceklerimiz olacak inşallah Sevgili Eser İlhan! Çok güzel bir deneyim olacağına eminim... Bu benim anlattıklarım yaklaşık 60 yıl öncesi... Şimdi teknoloji girmiştir işin içine elbette. Mesela artık Kozabirlik üretimde kullanacağı tohumları almak için kozaları kesip suni dölleme yaparak ıslah edilmiş daha sağlıklı böcekler üretmeyi amaçlıyor. Ama bir başka zorluk da ilaçlanan bitkilerden kaynaklanıyor. İlaçlı bir dut yaprağını yiyen tırtıllar 5 dakika içinde ölüyormuş O kadar çok böceğe bakınca vatandaş ne bilsin ki hangi ağaç ilaçlı! Eski günlerdeki gibi doğalı zor maalesef...Sizin de dediğiniz gibi tırtıl gibi yiyor bu böcükler!

loveforlife Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön