View Single Post
Eski 22-07-2013, 22:27   #21
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,525
Daha önce de sizin gibi insanlar bir başka başlık açarak bilgi edinmek istemişler ama, gördüğüm kadarıyla sitemizde kavakçılık konusunda insanları donatan, yönlendiren pek yazı yazılmamış:

Emrah kardeşim, öncelikle aşağıdaki linklerde yazılı olanları okumanızda yarar var:

http://ormanweb.sdu.edu.tr/dersler/s...ak/kavak_6.pdf

http://www.orman.ktu.edu.tr/om/abds/silvikultur/AF4.pdf

http://www.google.com.tr/url?sa=t&rc...zOR_rImHZ-Dbog

http://www.yenimakale.com/kara-kavak.html


Kavak Yetiştiriciliği

http://www.tarimsalbilgi.org/forums/...dirma-teknigi/

Ben Çanakkale'liyim..1973 yılında Köyde, içinden dere geçen boş duran bir dönüm, bir de üzüm bağımızın boş olan 1 dönümlük yeri vardı..
Rahmetli babamın onayını alarak bu 2 parça yere kavak ekmeğe karar verdim..19 yaşındaydım o zamanlar..
O yıllarda kavakçılık çok popülerdi..iyi para getiriyordu..çok kafa yordum bu konuda..
Fidana para vermedim..köy evimizin önündeki bahçede fidanları yetiştirdim önce..
Pazardan satın aldığım bir miktar melez kavak fidanınından 30'ar santimlik çelikler yaptım..30'ar santim aralıklarla sapladım toprağa..
Ben gurbette olduğum için evde anne-babam sık sık sulamış onları ve o yılın sonbaharında 150 santim kadar boylandırmışlar onları..
Neyse..fidan işini halletmiştim..kışın bahardan önce geldim köye..babamla giriştik işe..yanımda da Kütahya/Aslanapa'dan bir arkadaşım vardı misafir olarak..üçümüz kazdık çukurları..diktik fidanları..

Yıllar çabucak geçiyor tabi..

Ben parasında da değildim..13 yaşında falan kesip sattılar kavakları..kökleri sökmedik kesimden sonra..çıkan piçlerden en kuvvetlilerini bıraktım..13-14 yıl sonra bir kez daha kesip sattı evdekiler..
Dalı budağı da odun oldu tabi..
Üzüm bağı olan yeri sattık..
İçinden dere geçen yerdeki kavakların piçleri hala iş görüyor..
Son üç seneden beri 87 yaşındaki anneme oradan 8-10 kavak kestiriyorum, bir traktör odun çıkıyor..çok soğuklarda satın aldığım meşe odunlarını yakıyor, biraz daha ılman havalarda da kavak ateşi yetiyor..

İçinde halâ 80 kadar kavak var..yani, kışlık odun derdimiz yok..boşalan yerlere ayrıca 1 metrelik kavak filizlerinden çakıyorum kışın..onlar da bir taraftan büyüyüp gelişiyor..herhalde ileride yaşlılığımda köye göçersem bana da yeter..

Ben hiç toprak hazırlığı falan yapmadan çukur açarak dikmiştim fidanları..
Ama siz tekniğine uygun dikim yaparsanız inanıyorum ki, ileride iyi bir gelir olur size..Kavak, arıcılıktan, mobilyacılıktan tutun ambalaj sanayiine kadar çoğu sanayinin ihtiyacı..
Kütahya'lı arkadaşımın köyüne de giderdim gençlikte..Murat dağlarını çok gezdim, haşhaşlı ekmeğini, bazlamasını çok yedim..dere tabanlarında sık ekili çok güzel kavaklıklar gördüm..oralar soğuk, karasal..hiç melez kavak yoktu o yıllarda..
Sanırım oralarda melez çeşitler yerine yerli kavak ekmeniz daha uygun olur..

Arazinizin su sorunu yoksa tamamdır..
Yalnız, kışın suların göllendiği bataklık konumunda da olmaması gerekir..yani suyun hareket etmesi ideal olanıdır..kavak süzek toprağı daha çok seviyor..

Dikim yapmadan önce yaz aylarında 80-90 santim derinlikte enine boyuna karıştırın toprağı..ardından diskaro yapın ve kışın dikin fidanlarınızı..

Dikimden sonra 3-4 yıl sığ köklenmeyi önlemek için sürdürürseniz daha iyi olur..Toprak çok fakirse 3x15 suni gübrede atabilirsiniz dekara 30 kilo kadar..

Kavakçılık Enstitülerinden de fidan ve diğer konularda telefonla bilgi alabilirsiniz..


Düzenleyen pria : 22-07-2013 saat 22:57
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön