View Single Post
Eski 16-07-2013, 11:06   #30
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
... İki ay sonra domatesler

20 Nisan'da çimlendirip 16 Mayıs'da diktiğim domatesler iki ay sonra nihayet kızarmaya başladılar. Yani 90 günde tohumdan sofraya gelecek diyebilirim. Hatta EC değerlerini daha önce yükseltse idim, şimdi birkaçını afiyetle yemiş olacaktım.

Domatesler, özellikle beyaz gibi görüneni en az iki haftadır öyle bekliyor. Sonunda EC'nin düşük olduğuna karar verdim (2.1). Hava sıcak diye düşük ayarlamıştım ama, zaten benim suyun kendisi EC=0.5, yani geriye gerçek besin 1.6 kalıyor. Sanırım bir yerlerde de okumuştum, suyun kendi EC'sini eklemek gerek diye. Kademeli olarak 2.5 ve 3.0 yaptım.

İyice büyümüş olan yaşlı (hastalık yok) yaprakları budadım. Ben koltuk almıyorum. Özellikle kırmızı salkım sürekli yeni sürgün veriyor. EC'yi doğru ayarlayıp beslemek gerek. Siyah salkımlar pek dallanmıyor zaten, boyuna gidiyor. İki tanesi 2 metreyi buldu. Onların da artık tepe alma zamanı geldi.

Havalar 33-34 derecede gidiyor epeydir, bu nedenle artık sık ve çok sulama gerekiyor. 08:00'de 9 dakika (20 saniye sulama, 30 saniye mola), 10:00'dan itibaren 18:00'e kadar her saat başı 6 dakika. 18:00 sulaması 7 dakika. Her sulama 5 litre kadar besin dağıtıyor 14 fideye (birini domates bağladıktan hemen sonra kaybetmiştik).

Bu durumda besin tüketimi epeyce arttı. Ben bu yaz 10 fide dikeceğim diye planlamıştım, 15 fide dikince ihtiyaç yüzde 50 fazla oldu. Bugünlerde Kudret Bey'de ilave besin isteyeceğim.

Salatalıklar bir türlü gelişmedi. Daha doğrusu dişi çiçekler meyve bağlamadı. Gerçi ortada arı falan da görmüyorum ama, onun da EC değeri düşük. Onu da bugün 2.5'a yükselttim. Boyları uzadı, çiçek var, meyve bağlamıyor. Bir de ben işin teknoloji tarafı ile fazlaca ilgilendiğimden gerçek tarım tarafını ihmal etmişim. Salatalıkları balkonun bir başından yaprak biti sarmış. Üç tanesini kaz gibi yoldum. geriye pek birşey kalmadı. Ev yapımı ilaçlar listesinden, acı biber ve arap sabunu tariflerini uyguladım. Şimdilik iyi gibiler. Haşere yok ama yapraklar da duman oldu bu arada.

Üç biberden sadece biri çiçek açmış ve meyve bağlamıştı. Tek biberim büyüdü kahvaltılık oldu. 10 kadar çiçek daha açtı, hepsi döküldü. Diğer iki biber hiç çiçek açmadı. Hem salatalık ortamının yüksek asidini beğenmiyor olabilir, hem de salatalık gibi bein azlığından muzdarip olabilir.

Bu hafta salatalık ve biberler için yeni bir dönem olabilir. Umarım birkaç meyve yeme şansım olur. Domatesler ise sanırım bu hafta sofraya gelecekler. Siyah domatesler neye benzeyecek merak ediyorum.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön