View Single Post
Eski 06-07-2013, 14:57   #6
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Tanımı
************************************************** ***************
Bilimsel sınıflandırma:
Alem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Mammalia
Takım: Rodentia
Familya: Dipodidae
Cins: Allactaga
************************************************** ****************

Çok fazla bilinen bir tür değildir ve ilk karşılaştığınızda ne olduğunu bir türlü kestiremezsiniz. Tavşan gibi kulakları, kanguru gibi arka ayakları fare gibi gövdesi olan Araptavşanı "Kırmızı Liste"de yer alan koruma altındaki türlerimizdendir.

Kocaman gözlü, kum renginde yumuşacık kürklü ve uzun kuyruklu olan bu hayvanlar büyük olasılıkla çok iyi sıçradıklan için tavşana benzetilmiştir.

Rengi koyu sarı veya sarımsı kahvedir, sırtının ortasında koyu renk geniş bir şerit bulunur. Ayaklarıyla karnı beyaz veya sarımsıdır; kuyruğunun ucunda siyah bir leke göze çarpar. Kuyruğundaki tüylü kısmın adı bayrakçıktır. Takımı rodentia olmasına rağmen başka rodent türlerinde bu kadar uzun kuyruk görülmez.

Ön ayakları küçük olmakla beraber, arka bacakları, atlayabilmesi için iyice uzamıştır. 7-8 santimlik vücudunun iki misli uzunluktaki kuyruğu, havadayken dengesini sağlar. Uzunluğu 11 cm, kuyruğu 17 cm'dir.

Gececil bir kemirgen türüdür. Gündüz bu hayvanları görmek pek mümkün değildir. Jerboa olarak da bilinir. Arap ülkelerinde özellikle Suriye’de avlanılıp yenilir. Ülkemizde tarım nedeniyle hızla sayıları azalmış, özellikle Fırat arap tavşanının nesli tükenmek üzeredir. A. williamsi ve A. euphratica IUCN tarafından kırmızı listeye alınmıştır.

Habitatı
Bitki örtüsü bozulmamış, seyrek otlu, zemini sert, 350 metre ile 2600 metre yüksekliğe kadarki doğal alanlarda yaşar. Bozkır ve çölleşmiş arazilerde görülür. Toprağa açtığı dehlizlerde yaşar.

Yuvasını toprağın yüzünde yapar, fakat yurdu ıslak ve bataklık bir yerse, yuvasını, kuru kalması için otların ve çalıların arasına yerleştirir.

devamı
Türkiye'nin Anonim Memelileri

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön