View Single Post
Eski 04-07-2013, 12:13   #4
SAGEN
Ağaç Dostu
 
SAGEN's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2011
Şehir: Üsküdar/İSTANBUL
Mesajlar: 499
Arrow Desktop terrarium

Herkese tekrar merhabalar.

Uzun bir aradan sonra http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm başlığı altındaki çalışmamın akabinde yeni yapmış olduğum DESKTOP TERRARİUM adı altındaki yeni çalışmamı paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Öncelikle teknik özelliklerden başlayarak giriş yapalım...

Terrariumun yapılışında kolay şekil verilebilmesi ve işlemesi kolay olması açısından http://www.agaclar.net/forum/orkide/28889.htm çalışmamda da kullanmış olduğum AKRİLİK denilen malzemenin şeffa olanını kullandım.

Terrarium 30 cm genişliğinde 22 cm derinliğinde ve 45 cm yüksekliğe sahip olup; minyatür orkide ve yine mini boyda çeşitli bitkilerin yetiştirilmesinde gerekli ortamı sağlamak üzere tasarlandı.

Yine ön kısımda terrarium içerisine gerekli müdahaleyi yapabilmek için kapak mevcut olup; kapak sistemine akrilik menteşe ile hareket özelliği kazandırıldı.

Terrariumun üst kısmında mekanik, elektiriksel aksamlar ve bağlantıların bulunduğu bir bölüm mevcut. Bu bölüme arka tarafından ulaşmayı sağlayan menteşeli kapak sistemi mevcut.

Durgun havadan kaynaklı oluşabilecek küf, mantar ve türevi sorunların önüne geçmek için 6 cm x 6 cm ölçülerinde fan hava sirkülasyonu eşit olarak dağıtmayı sağlamak amaçlı kullanıldı.

Bitkilerin gelişimi için gerekli olan suyu sağlayan sulama sistemi 2 adet 360 derece dönebilme özelliğine sahip 0,20 mm sisleme memesi ile 24 volt beslemeli bir pompa ile suyu pulvarize etmektedir. Sistem su ihtiyacını 10 cm x 8 cm ölçülerinde tanktan (terrarium içerisine gizlenmiş) sağlanmaktadır.

Aydınlatma olarak üç led bulunan 3 Watt güce sahip gömme duy özellikli LED aydınlatma bulunuyor.

Sisyteme eklenen dijital nem ve sıcaklık ölçer ile, Terrariumun alt ve üst sıcaklığı ayrı ayrı ölçülmekte ve bitkiler için gerekli nem düzeyi yine bu cihazdan ölçülebilmektedir.

Şelale sistemi 5 Watt güce sahip suyun akış debisini ayarlama özelliği bulunan bir pompa ile beslenmekte ve terrarium tabanındaki göl ile desteklenmektedir.

Sisleme olarak kullanılan cihazım hem görsellik hem de terrarium içerisindeki nem olayını düzenlemek amaçlı kullanılmaktadır.

Terrariumun zemin üst ve arka fonda kaplama olarak cocopeat kullanıldı.

Zeminde bitki drenejını sağlamak amacıyla cocopeat altına silis kumdan bir kısım yapıldı ve üzeri ızgara sistemi ile kaplanarak üstteki cocopeat'dan ayrılarak bitki dikimi için alan oluşturuldu.

Tüm sistem elektiriksel olarak ayrı ayrı düğmelerden çalıştırılıp kapatılarak yönlendirilmektedir.

Unuttuklarım varsa da AFFOLA...

Sistem hala tam manasıyla devrede değil. Son bağlantılar yapılıp içerisine bitkileride eklendiğinde gerekli paylaşımlar yapılacaktır.

Şimdilik bu kadar arkadaşlar.


SAYGILARIMLA...

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen SAGEN : 04-07-2013 saat 12:59 Neden: düzenleme ve ekleme yapıldı.
SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön