View Single Post
Eski 03-07-2013, 20:17   #29
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
5 gün sonra ayrıntılı analiz

Teşekkürler SAGEN ve asomer. Dediğiniz gibi amatör bir zevkle birşeyler yapmaya çalışıyorum.

Sabah pH ve EC değerlerini ölçünce bazı problemleri görmek mümkün oldu.

Salatalık tarafında sorun yok. Hem pH hem EC bıraktığım gibi. Zaten otomatik beslemeye yakınlarda geçtiğim için sistemde bir aksaklık oluşmamış.

Domates hattında pH 7.0 - 7.5 gibi çıkınca önce asit pompasından kuşkulandım doğal olarak. Ama EC 2.1 yerine 1.7 gibi çıkınca işin rengi değişti. Kuşkular A, B çözelti pompalarına kaydı. Kavanozlara bakınca B çözeltisi gerçekten bitmek üzere idi; önce pompa ememedi mi dedim ama, kalan A çözeltisi gözüme epeyce fazla göründü. Yani B pompası iyi çalışmış, ama A pompası tam pompalamamış. Neredeyse yarısı kadar. Kabaca EC hesabı da onu gösteriyor.

Önlemek mümkün mü bilmiyorum ama, domatesin A çözeltisinde zamanla beyaz bir tortu oluşuyor. Bu da gidip pompanın dar geçidini bir miktar tıkamış. Kapalı şişede bu daha az oluyor ama, kapaklı da olsa, boru ve kablo deliği olduğu için sanırım, kavanozlarda tortu daha fazla olmuş.

Kavanoz ve boruları temizleyip ana besin tankını normal pH ve EC değerlerine getirdim. 5 sulama sonra tekrar baktım. EC ve pH normal.

Salatalık hattının bir şansı da çözeltilerin berrak olması, tortu yapmaması.

Tabii sadece EC değeri değil, EC formülü de değişmiş olmalı. Bu da iyi ve doğru beslenememe demek domatesler için. Yakından bakınca son dönemdeki çiçeklerin meyve bağlamadığını gördüm. Yani salkımın başında domates var, arkası boş. Umarım sebebi budur. EC değerlerini bir süre yakından izlersem aradaki ilişkiyi de görebilirim sanırım.

Balkonda çektiğim fotoğraflar ışık bakımından pek güzel çıkmıyor. Işık karşıdan geldiği için özellikle domates resimleri biraz karanlık düşüyor. Yine de birkaç resim ekledim.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön