View Single Post
Eski 28-06-2013, 20:37   #1
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
nicholai hel / Sığla (Liquidambar Styraciflua)

Mayıs ayının ilk haftasında aldığım sığla ağacım.


sığla - ilk.JPG


Boyu 3-3.5 mt civarındaydı. Sert budama ve takip eden iki hafta sonrasında saksı değişimi yapıldı.

Budama sonrası boy: 36 cm

Gövde çapı: 5 cm


Ardından yeni sürgünler için beklemeye başladım...


İki gün önceki görseli.


sığla - 26.06 ön.jpg


Alt iki dalın yerleşimleri oldukça iyi geldi, özellikle soldan verdiği yeni sürgün sevindirdi. O kadar aşağıdan sürgün vermesi konusunda tereddütlerim vardı.

Zirve yapılanması beklediğim şekilde yoğun oldu. Fakat sıkıntı bu iki bölümün arasında. Sadece alt dallarla zirve arasındaki gövdenin tam ortasından arkaya doğru güçlü bir sürgün verdi, ki bu da sevindirici oldu, ama aynı bölgelerden özellikle sağ tarafta olmasını isteyeceğim bir yan dal eksik kaldı.


Sol yanından görüntü.


sığla - 26.06 yan.jpg


Alttan birinci ve ikinci dalların daha aşağısından ve ağacın arka yüzünden üç güçlü sürgün daha verdi. Bunları direk uzaklaştırmak yerine bir süre kurbanlık dal olarak bırakmayı ve nebari kısmının biraz kalınlaşmasına yardımcı olmalarını düşünmüştüm. Ama ağacın gerekli dallarına enerjiyi sevketmek adına bunları almam sanırım daha doğru bir karar olacak. Ağacın tam sol yanından çekilen bu son fotoğrafta solda en altta görülüyorlar.


Bonsaiye başlarken en çok dik tarzda (formal upright) ağaçlara sahip olacağımı düşünüyordum. Diğer tarzlara yatkın ağaç bulmak daha zor olur gibi geliyordu. Ama şimdi bakıyorum, elimdeki 16 aday ağacım arasında dik tarz olan tek adayım bu sığla.

Ama bunu da yine tam simetrik değil, şu şekilde biraz hareketli bir formda değerlendirmeyi düşünüyorum.


sığla - form.jpg


Ağacın bu yolda ilerlemesi için en büyük sorun orta alandaki boşluk gibi görünüyor. O bölgeden arkaya doğru çıkan sürgüne çok iş düşecek, yan dalcıklarıyla tüm o boşluğu, hem sağa hem sola doğru doldurması gerekecek.

Elbette o bölgeden (sol ya da sağdan) yeni sürgün gelmesi çok işime yarar, fakat bu kadar sürgün verdikten sonra en azından bu sene tekrar gövde üzerinden sürgün verir mi, şüpheliyim. Artık mevcut dallarını büyütmeye odaklanmış gibi görünüyor.


Diğer tarafta büyük bir coşkuyla büyüyen tepe kısımdaki sürgünleri dizginlemeye çalışıyorum. Çok hızla geliştiklerinden sistemli şekilde uç alımı gerektiriyorlar. Hatta bir hafta içinde çıkıp benim de biraz ilgisiz kalmamla inanılmaz gelişen kalın bir dal var, uç alımlarıyla yavaşlatmış olsam da onu tamamen alma niyetindeyim. Hatta onu dibinden almamın biraz daha aşağılardan sürgün vermesini tetikleyeceğini ummaktayım.

Şu aşamada onlardan daha önemlisi, ağacın alttan ikinci dalı olan sol alttaki sürgünün gelişip kalınlaşması. Bu amaçla o dalı dokunmadan, sadece yön vererek büyütmekteyim.

Eğer ağacın orta kısmındaki boşluğu dolduramazsam önümüzdeki yıl baharda ağacın boyunu tekrar kısaltarak yeni gelecek sürgünlerle bunu sağlama niyetindeyim.

Aslında şu an ağaç en boy oranına göre biraz fazla uzun, ama böyle nispeten iri yapraklı bir türde biraz standardın üstünde uzunluğun daha hoş duracağını, son halini aldığında ağacın daha ihtişamlı olacağını düşünerek oradan kesmiştim.

Halbuki yan dalların bolca ve yakın aralıklarla gelmesini sağlamak adına daha kısa kesip yeni bir zirve dalı belirleyerek ağacı zamanla yine istediğim uzunluğa getirmem olasıydı, o an (ağaç çok uzun olduğu için fidanlıkta kestik) düşünemedim.

Bakalım, gelişmelere göre bir yol çizeceğiz.


Bu arada, ağacın yaprak rengini farketmişsinizdir, olması gerektiği kadar yeşil değil. Bir süre önce kloroz sorunu yaşadı ve daha tam olarak atlatabilmiş değil. Enteresan şekilde büyük bir hızla gelişmekte olsa da yaprak rengini henüz oturtamadı. Umuyorum itinalı bir bakımla yakında daha sağlıklı olacak.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön