View Single Post
Eski 13-06-2007, 20:20   #56
Faruk Tuzcuoglu
Ağaç Dostu
 
Faruk Tuzcuoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: Izmir - Karaburun
Mesajlar: 360
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar gerçekten yne çok değerli katılımlarla bir işe girişmek üzeresiniz. Hatta aranızda girişenler de var.
Dilerim her şey yolunda gider.
Benim bambu yetiştirme gibi bir isteğim olmamasına rağmen gün geçtikçe bambuya duyulacak ihtiyacın artacağı kanısındayım.
Hem doğal, hem ucuz, hem de pratik. Bunları peyzaj düzenlemelerini düşünerek yazıyorum. Diğer deyişle payzaj mimarı gözüyle.
Forumlardaki yazılardan birinde genel olarak bambuların asidik toprak sevdiği belirtilmişti. Türkiye'deki asidik topraklar sadece Karadeniz bölgesinde yayılış göstermiştir. Volkanik topraklarımız ise kireçli: alkalen topraklardır. Bu konuda yanlış biliyorsam lütfen düzeltin. Bu bilgime bağlı kalarak en düşük sıcaklık şartı olan -15 , -20 dereceleri kıstas almakla birlikte toprağın asit yapısını da göz önünde tutmanız gerektiği kanısındayım.
Sadece bu konudaki düşüncemi ortaya attım. Ama kimyasal yöntemlerle toprağın alkali özelliğini asite çevirirseniz bu tabii sizin çabanıza kalmış bir konu olacaktır. Sanıyorum Bursa'da yetiştirmeye çalışan kişi bu nedenle başarılı olamadı. Yalova'da Todor arkadaşımızın ektiği tohumlardan çıkan filizler ve bunların yan sürgün vermeleri gerçekten çok sevindirici bir haber. Bursa'da bu işin niye olmadığını , ya da yeterli gelişemediğini toprak yapısına bağladığımı belirtmek istedim.
Sayın Şükran Hanım,
Bambuların Asitli Toprağı sevdiklerini ben yazmıştım.

Bunu da internette bulduğum bir bilgi kaynağından okumuştum.
Aynı yazıda Volkanik kayaların nitratça zengin olduğunu ve bambuların bundan çok hoşlandıklarını yazıyordu.

Siz ise bizim volkanik kayalarımızın kireçli, alkalen topraklar olduğunu yazmışsınız. Bunu bu şekilde genelliyebilir miyiz ?

Kanaatime göre Çin Volkanik toprakları asidik, bizimkiler ise alkali bazlı. Nasıl Çinde hiç mermer yoksa... ve bizde çoksa...

Bu önemli bir tartışma olabilir, lütfen yanlış düşünüyorsam düzeltin.
Hepimiz için can alıcı soru bu.

Ama dediğimiz gibi, bambu çok çeşidi olan bir bitki ve okadar nazik de değil.
Toprağına göre gübreliyerek üstesinden gelinecek sorunlar bunlar.

Dediğim gibi, Bursada bu işi deneyen arkadaş ile birebir temastayım.
Arkadaş yanlış yönlendirilmiş. Tropik tohumlar kendisine -9C ye dayanır diye garanti verilerek satılmış. Satan ve garantiyi veren yabancı bir Profesörse nasıl şüphe edersiniz ? Sonuç alamaması bundan. Bundan sonra sonuç alacağını garanti ediyorum.

İşte sadece bundandır ki 3 senedir konuyu araştırıp ancak ondan sonra tohumu getirtme cesaretinde bulundum. Aksi durumda emeklerinizin boşa gitmesi olasıdır.

saygılarımla,

Faruk Tuzcuoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön