View Single Post
Eski 24-06-2013, 18:28   #17
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi barba1981 Mesajı Göster
Merhabalar 8 dekarlık bir arazide ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum 20 tonluk su tankı ve bu tanka suyu depolayacak bir su kaynağı ve enerjiye ihtiyacım var.Tanktan da damlama sulama sistemi yapmayı düşünüyorum.Şimdi bu solar sistem kaç metre yer altından suyu tanka basabilir?Suyun kaç metrede olup olmadığını hangi yöntemle öğrenebilirim?Bunların ortalama maliyeti ne olur?Teşekkürler.

Sayın barba1981

Söz konusu soruları bana özelimden de sormuşsunuz. İzin verirseniz bildiklerimi ve düşüncelerimi genelde yanıtlayayım belki diğer üyelerin benzer soru ve düşüncelerine kim bilir bir yanıt olabilir.

Sorularınızı bir bütün olarak ele alıp değerlendirdiğimden sondan başlayarak yanıt vermeye çalışayım.

Arazide su olup olmadığı varsa kaç metre sondaj ile ulaşılabileceği jeofizik etüd ile anlaşılabilir. Etüdü yapacak kişininde bu konudaki tecrübe ve deneyimi oldukça önemli oluğu gibi kullanılan cihazın kalibrasyonun çok iyi olması şarttır. Dolayısı ile tek atışda suyun yeri ve yüzeyden derinliğinin saptanması pek kolay olduğu söylenemez.

Solar enerjili dalgıç pompalar ile genellikle 25-30 metre derinlikten verimli su çekilebilir. Suyun bulunduğu derinlik ve pompanın monte edileceği mesafe arttıkça pompa debisi şiddetle azalır. Maalesef üretici ve satıcılar bu konularda tüketiciye çok doğru bilgiler vermemektedir. Örneğin saatte 50 m3 çeker diye sundukları solar pompa, bu debiyi 1 metre derinlikten verebilmektedir. Siz bu pompayı 40 metre derine koyarsanız saatte alacağınız su miktarı 1,5 - 2 m3 geçmez.

Bu nenle tavsiyem öncelikle jeofizik etüd yaptırdıktan sonra su sondaj işlemine girişin ve bulduğunuz suyun debisini, mesafesini, dinamik ve statik seviyelerini belirleyin ve ondan sonra bu suyu solar mı, yoksa monofaze **** trifaze pompa ile çıkaracağınıza karar verin derim. Ayrıca deponuzda ki suyu damla sistemine vermek için ayrıca bir hidrafor sistemi ihtiyacınızın olduğunu da akıldan çıkarmayın. Hidrafor sistemi de en az solar pompa kadar panel ve akü gereksinimi yaratacak dolayısı ile solar yatırım maliyetinizi bir kat daha arttıracaktır.

Solar sistemin kaç metreden deponuza su çekeceği yatırım maaliyetinizle ilgilidir. 150 wattlık panel ve akü grubu ve yanında 800 euroluk bir pompa ile deponuzu 48 saate doldurabileceğiniz gibi 300 wattlık panel ve akü grubu ve yanında 2.000 euroluk pompa ile belki 6 saatte doldurabilirsiniz.

Şu andaki panel, akü vs. techizat ile birlikte solar sistem yatırımları kendilerini artık rahatça 8 yılda amorti eder hale geldiklerini belirtebilirim.

Saygılarımla.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön