View Single Post
Eski 21-06-2013, 09:44   #21
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sülfürik Asite Geçtim

Dün yazmayı unutmuşum. Salatalık hattını otomatik beslemeye alırken, sülfürik asit kullanmaya başladım. Domates hattı henüz limon tuzunda ama, onu da yakında sülfürik asite geçireceğim.

Sülfürik asiti Motosiklet Aküsü satan bir akücüden aldım. Resimdeki ambalajda satılıyor. Sanırım 1 litre. Fiyat 2.5 TL. Üzerinde herhangi bir marka olmadığı gibi, ölçüsü biçisi de yok. Satıcı "galiba 1 bome" dedi. Ama ne kendisi emin ne dediğinden, ne de ben.

ph kağıdı ile ölçmeye çalıştım. Sıfıra yakın.

Deneye deneye şöyle bir formüle ulaştım kendim için:

Bu asitten 50 ml alıp, 2 litre içme suyuna tamamlarsam, elde ettiğim sulandırılmış asitin 10 ml'si, 1 litre domates besinini (10 ml A ve 10 ml B, 8.0-8.5 pH çeşme suyu) istediğim 6.0 - 6.5 pH derecesine getiriyor. Salatalık için ise 15 ml. kullanıyorum. Sizin suyunuzun pH derecesi daha düşük ise, daha az kullanmak yetecektir.

Yani domates için hesap yaparsak neredeyse 50 ml asit bir paket domates besininin pH ayarını yapmaya yetecek. Yani bir kutusu fazla fazla işimi görecek.

Domates için ölçü tamam, ama otomatik besin karıştırıcı limon tuzuna göre ayarlanmış olduğundan onu değiştirmem lazım. Çalışan sistemde onu yapmak biraz zor olacak. Aynısından yedek bir pompam da yok. Bakalım, uygun bir arada halledeceğim.

Eklenen Resimler
 
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön