View Single Post
Eski 18-06-2013, 21:02   #79
kgursan
Ağaç Dostu.
 
Giriş Tarihi: 17-01-2009
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hia Mesajı Göster
Antalya'nın Kaş İlçesinde öğretmenim.2000 metrekare cam 3500 metrekare plastik tünelde sivri biber ve çarliston biber üretimi yapıyoruz.Seracılık gerçekten zevkli ve gelir getiren bir uğraş ama herkes aynı geliri sağlayacak diye bir şey yok.Benim bulunduğum bölgede dönümden 7000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var 20000 tl ciro yapan aile işletmeleri de var.Bu iş bilgi , birikim , özen isteyen zor ve riskli bir iş.Eylül ayında diktiğiniz fidanı temmuz ayına kadar getirmek zorundasınız.Bu yıl biber borsası kasım ayında 20 kuruştan açıldı ve herkes çok karamsardı fakat mart ayında 5.50 tlye kadar çıktı.Gün itibariyle çarliston 1.20 tl sivri biber 1.10 tl
tarım ve hayvancılığa gönül veren herkese selamlar.
Sn arkadaşlar, tarım üretiminden çok para kazanacağım diyenlere, yukarıda arkadaşım özetlemiş: örneğin, 1,1 TL ye sivri biber satıyorsanız, Kar bunun neresinde?? 1işçi günde kaç kilo biber toplar? yövmiyesi 40 TL sayın, nakliye ,pazarlama masraflarını düşürün, yatırımın amortismanı, fidesi, gübresi, ilacını da düştükten sonra size na kalır hesaplayın!!!

Haaa, Mart ayını beklerseniz 5 TL/kg. ama mart ayında kaç kg toplarsınız? ve toplam ürünün yüzde kaçı Mart ayında çıkar???

Bu nedenle, bana göre işçi,liği sizden ise, 3-5 kuruş gelir sağlarsınız, ama çok para kazanma hayalini kurmayın derim.

Tabi bu düşünce, 65 yaşında, 30 yıl Araştırma Enstitüsünde çalışmış, ve 25 yıldır bizzat seracılık (kesme çiçek üretimi) yapan bir ziraat yüksek mühendisinin düşünceleridir. Diğer deyimle "Devlet memuru zihniyeti " ile yapılmış bir yorumdur. Yine siz bildiğinizi yapın.

kolay gelsin.

kgursan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön