Çekirdekten üretilen meyve ağaçları aynı kalitede olur mu?
Bahçemizde çok güzel napolyon kiraz ve kayısı ağaçları var. İleride lazım olur düşüncesiyle çekirdekten aynı kalitede fidan üretmek istiyorum. Nasıl yapmam gerektiği konusunda yeterinde aydınlandım. Buraya kadar sorun yok. Sorum; çekirdekten ürettiğimiz fide neden aynı kalitede olmuyor veya olamıyor? Çünkü takip edebildiğim kadarıyla bazı arkadaşlar "aynı kaliteyi yakalayamazsınız, sonradan tekrar aşı yapmanız gerekir" şeklinde bazı ifadeler kullanmış. Çekirdek aynı çekirdek, peki neden? Madem tekrar aşılama yapılması gerekiyor, peki neden çekirdekten fide üretme yoluna gidiliyor ki? Büyümüş fideye aşılama yapılması daha mantıklı olmaz mı?
|