View Single Post
Eski 13-06-2013, 11:02   #1
yesill
Ağaç Dostu
 
yesill's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-10-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 138
Bahçeye basit yöntemle sondaj, tulumba çakma planım

Merhaba arkadaşlar;
Umarım konuyu doğru yere açmışımdır.Kuyu yapımıyla ilgili bir konu okudum ama benim derdime deva olmadı.Evimin bahçesine alternatif bir su kaynağı edinmek istiyorum.Yaptığım basit bahçemi sulamanın su faturasına yansıma pek basit olmuyor.Özellikle yaz aylarında bu yansıma yakmaya dönüşüyor.Yakma iki şekilde gerçekleşiyor: Eğer sulama yapmazsam ektiğim sebzeler sıcaklık ve kuraklık sebebi ile yanıp kavruluyor.Eğer sulama yaparsam fatura geldiğinde cebimde,yüreğimde bir yanma hasıl oluyor.Anlayacağınız 2 ucu yanıcı ve yakıcı değnek.Ben sulama işlemini dakika hesabı ile yaparken komşularımın bahçe sınırları dışını hatta yolları sulamakla kalmayıp bildiğiniz yıkama yapmalrına oldukça şaşırıp, yahu benim sayaçta bir arıza mı var ya da belediye yoksa bana özel tarifemi uyguluyor diye sorgulamalarımın neticesinde öğrendim ki hepsinin bahçesinde tulumba+ su motoru varmış.Bende bunun üzerine basit olarak sondaj/tulumba yaptırmak için araştırmaya başladım. Bu arada sondaj mı yoksa tulumba mı bilmiyorum. Kimisi sondaj kimisi tulumba çakmak diyor arada kaldım. Öncelikle DSİ ile görüştüm.10 m altına ruhsat gerekmiyormuş. Benim ev için zemin etüdü yapılırken 6 m de su olduğunu görmüştük.Karşı komşumun su aboneliği yokmuş 8 m lik tulumba ile evinin su ihtiyacını karşılıyormuş.Bana da 10-15 arası bir tulumba yeter diye düşündüm.
Bu işi yapan bir kaç yerle görüştüm farklı farklı öneri ve fiyatlar la karşılaştım. Vatandaşın bir tanesi o bölgede 30-35 m den aşağıda verimli su yok bu mesafeninde maliyeti sana 5000 tl üstü olur dedi.Başka bir yere gittim. 15 m lik sondaj çakarız 3500 tl'ni alırım dedi. Kimse benim istediğim derinliği kale almıyor bile.Neyse baktım bu iş çok maliyetli olacak.Komşum 3 yıl önce 8 mderinlikte herşey dahil (Pompa) 800 tl yaptırmıştı.Geçen yılda metresine 65 tl diyorlardı nasıl bu kadar coştuysa fiyatlar artık.
Neyse bir arkadaşım bir akrabasının elle kendi bahçelerine yanlış hatırlamıyorsam 10 m lik bir tulumba çaktıklarını söyledi.Şu şekilde yapmışlar:
3'er metrelik olarak boruları kestirmişler ve her birine iç/dış diş açtırmışlar.Bir tanesinin ucuna burgu gibi bir aparatı kaynatmışlar.Geri kalan 1,5-2 m lik kısmına da delikler açmışlar. Önce bu boruyu sanki kol takar gibi anahtarlar ile tutturmuşlar ve 2 kişi bu anahtarlardan tutmak sureti ile dönerek burgu misali yumuşak zeminde toprağa sokmuş.50 cm kısmı toprak üstünde kalacak şekilde olunca durup diğer 3 m lik boruya açtıkları dişlere yapıştırıcı ilaç sürüp soktukları boruya ilave etmişler anahtarları (su Anahtarı **** mengene gibi neyse artk tutmaya yarayan araç) söküp yeni bağlanan borunun üst kısımlarına takıp aynen devam etmişler.Zorlandıkları noktalarda 1-2 kişi boruyu tutan anhtarların üstüne çıkarak ağırlık vermiş ve böylece 1 günde döne dönde sondaj/tulumba çakmış suyu bulmuşlar.Yalan söylemeyeyim 7 m ya da 10 m derinliğe ulaşabilmişler.
Gelelim şimdi benim düşündüğüm planladığım yönteme;
Tecrübeli arkadaşlardan ya da önerisi olabilecek olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum. Öncelikle su tesisatı yapan bir arkadaşla konuşup ortak fikrimiz olduğunu söyleyeyim. Boru temini için araştırdık ve fiyat aldık. Boy tabir edilerek satılıyormuş.1 Boy boru 6 m oluyor ve 65 tl. 2 Boy boru alacağız. Bunları sanayide 2 şer m olarak kestirip hepsine diş açtıracağız (iç/dış diş). 6 Parça borumuz olacak. 1 Tanesinin tamamına delikler açtıracağız (2 m Boyda) ve ucuna burgu gibi aparat kaynak yaptıracağız. Tulumba çakmak istediğimiz yer zemin olarak bildiğim kadarı ile oldukça yumuşak. 6-7 m ye kadar sorun olmaz sanırım. Ağaç dikmek amacı ile kullanılan aparatlar var. Traktörlerin arkasına monte edilebiliyor.Belediyeler filan kullanıyor. Burgu gibi 1-2 m ye kadar toprağı deliyorlar. Bu traktörlerden bir tane kiralayıp o aparatın burgu kısmını çıkarıp yaptırdığımız 2 m lik boruları takarız diye düşünüyoruz. Yani ilk önce burgulu boruyu takar onu çakarız.Geri kalan parçaları açtığımız dişler yardımı ile ve traktör ile devam ettirir böylece 12 m lik bir tulumba/sondaj elde etmiş oluruz akabinde borunun ucuna toplu su motorları oluyor onlardan monte ederiz diye düşündük. Sizce böyle bğir yöntem uygulanabilir mi arkadaşlar?Süre olarak herhalde 1 saat bile sürmez. Maliyet hesabı ise tahmini olarak şu şekilde olur diye düşünüyoruz.
2 Boy (12 m) boru= 130 tl
Burgu kaynatmak ,deldirmek, diş açtırmak, kestirme işlemleri için sanayide yaklaşık 150 tl (Tahmini fiayt. Bu işlerde fiyatlar hakkında hiçbir bilgim yok)
Traktör kiralama yaklaşık 150 tl olsun
Nakliye (borular için) =100 tl diyelim.
Hava toplu su motoru/pompası= 270 tl olsun.
Toplam maliyet: 800 tl
Olabilirliği var mı arkadaşlar sizce? Maliyet konusu tamamen tahminidir.
Farklı bir yöntem önerecek arkadaş var ise bekliyorum arkadaşlar. Bu konuya ayırabileceğim en fazla bütçem 1000 tl

yesill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön