View Single Post
Eski 13-06-2013, 00:46   #383
kemalcuce
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-01-2008
Şehir: mersın
Mesajlar: 267
Güllerde Gübreleme

Bu yazımızda gül fidanlarında gübreleme hakkında bilgi vereceğiz.Gül fidanlarının gelişimi için gerekli olan temel elementleri içerisinde bulunduran elementler kullanılmalıdır.Bu elementler azot, fosfor ve potasyumdur.Npk gübreleri şeklinde de söylenebilir.Gül fidanlarında mineral gübreleri kullanırken bitkinizi yakmamak için paket üzerinde tavsiye edilen miktarlarda kullanmanızı öneririz.Nasıl bir insan fazla yemek yiyip sıkıntı yaşarsa, aynı şekilde güllerde gübrelemeyi fazla yaptığınız zaman bitki üzerinde de olumsuz etkiler oluşmaktadır.Gübreleme yaptıktan hemen sonra sulamanızı yapmalısınız.Eğer sulama yapmazsanız bitkiyi yakarsınız.Bunu şu şekilde düşünebilirsiniz.Yemekten sonra su içmeyen bir insan nasıl sıkıntı yaşıyorsa aynı olay gül fidanı veya bütün bitkiler için geçerlidir.

Güllerde mineral gübre dışında, çiftlik gübreleri ve kompast gübrelerde kullanılabilir.Çitflik gübrelerinde , gübrenin tam yanmış olması ve steril olması gerekir.Aksi burumda bitkide solucan ,kök kurdu gibi zararlılar ortaya çıkabilir.

Güllerde organik gübrenin tek başına kullanılması tavsiye edilmez ziraa içerisindeki azot, fosfor ve potasyum dengeli bir şekilde değildir.

Azotlu gübreler, gül fidanlarında kök, yaprak, dal gibi bölgelerin gelişmesini ve çiçeğin renginin daha albenisi yüksek olmasını sağlar.

Fosfor kullanımı gül fidanlarında, daha güçlü sap ve kök gelişiminin oluşumu ve erken çiçeklenme , tomurcuklarında daha iyi olmasını sağlamaktadır.


Mineral Gübreler Gülllerde Hangi Aralıklarla Uygunlanmalıdır?

Halk arasında 18 46 olarak npk gübrelerini Mart ve Nisan ayı başında bir kez uygulanması güller için uygun olup, 15-15-15 olarak tavsiye edilen gübrelerin ise mayıs ve eylül ayları arasında 2. Ayda bir uygulanması uygundur.

Umarım "Gül fidanında gübrelemenin nasıl yapılır?" sorusunun cevabını içeren bu yazı sizlere bir ışık olmuştur.
KaynaK

kemalcuce Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön