View Single Post
Eski 09-06-2013, 22:49   #4
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn nicholai hel,

Zamanında benim de çok canımı sıkan bir konuydu bu. Eğer sıkıntı toprak veya suyunuzdaysa zaten ne kadar izelement verseniz de değişen bir şey olmayacak.

Elbette granül/toz leonardit veya sıvı humik asit de yardımcı unsurlar ancak bence suyunuzun pH'ını bir ölçün veya ölçtürün. Ben kendi suyumun pH'ını ölçtüğümde yaklaşık 9'un biraz üstünde çıkmıştı. Bundan ötürü dediğiniz gibi ara sıra sirke yöntemi ara sıra da sıvı kükürt çözümlerini denedim ama suyun kireci veya toprağın özellikleri baki kaldığı sürece kalıcı bir çözüm olmuyor maalesef; devamlı boğuşmak zorunda kalıyorsunuz.

1,5 sene önce bonsaikon kullanıcı adlı arkadaşımızın ürünü olan manyetik bir aparat kullanmaya başladım faydası olacak mı diye. Suyun pH'ında bir değişiklik olmadı ANCAK kendisinin Musluk suyunun kireçi nasıl alınır? başlığında da anlattığı gibi (son sayfaya bakın) kireçli su ile sulama yaptığınızda saksı kenarında ve toprağın üst katmanında biriken/çökelen kireç kalıntılarının çok düşük bir seviyeye gerilediğini gördüm, yani sudaki kireç artık saksı ve toprağa büyük ölçüde yapışmadan ve toprakta birikmeden gidiyordu.

O zamandan beri kullanıyorum ve çok memnunum. Doğrusunu söylemek gerekirse kireç ve etkileri ortadan tamamen kaybolmuyor ama öncesi-sonrası karşılaştırması yaptığımda artık bu kloroz sorununu hiç yaşamıyorum diyebilirim. Tabii ki halen humik asit ve ara sıra sıvı kükürt de kullanıyorum (toprağın pH'ını düzenlemek için).

Denemenizi tavsiye ederim.

NOT: NPK veya izelement gübresi konusunda, mümkünse herhangi sıradan bir gübre yerine kaliteli bir gübre kullanmanızı öneririm. Ayrıca zamanında zacı kıbrıs (demir sülfat) da kullandım fakat dediğim gibi çok faydasını görmedim, zira sorunum demir eksikliği değil, bitkinin var olan demiri alamaması idi.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön