View Single Post
Eski 07-06-2013, 15:11   #20
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Sn.anily.
Bence telleme konusunda zamanlama hatası yapmışsınız. Telleri doğru zamanda sarmak ve doğru zamanda çıkarmak çok önemli. Size bunu daha önceki mesajımdada bunu belirtmişim.
-Kış döneminde tel sarılmasının en önemli nedenlerinden biri; ağaçta yaprak olmadığından dalları çıplak şeklini görülebilmesinden daha rahat şekil verilebilmesidir.
-Yaprakların olmadığı kış döneminde yapraklar elinize ayağınıza takılmadığından daha kolay tel sarılır.
Siz ağaçlarınızı kış döneminde tel sarsanız dahi ancak şeklini ağaca su yürüdüğü (uyanık olduğu) dönem olan bahar ve yaz dönemlerinde alır. Bence sizin ağacınızın şekil almayaşının en önemli sebebi telleri erken çıkarmanız olmuş.
Benimde buna benzer bir hatam olmuştu. Bir ıhlamur ağacımı kışın budamış ve tellemiş ve baharın ilk zamanları, ilk yapraklarını çıkmasıyla telleri çıkardığım gibi dalları tekrar o anda eski şeklini alıverdi. Oysaki 1-1,5 ay kadar daha telleri çıkarmasaydım amacıma ulaşacaktım.
Budama olayıda aynı oya ağacında oduğu gibi bir durum söz konusu. Kışın yapılan budamalar oyalarda olduğu gibi riskli ve tehlikeli. Sizinde dediğiniz gibi kuruma yapabiliyor. Hele birde budadığınız dallar ince dallarsa bu risk dahada artıyor.
Oysaki ağacın işlevsel olarak aktif olan dönemde (bahar ve yaz ayları) yapılan budamalar her zaman daha az risklidir.
İyi çalışamalar dilerim.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön