View Single Post
Eski 07-06-2013, 09:57   #17
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HANIMELI Mesajı Göster
pembe domatese nedense diğer cinslerden daha çok sempatim var,15 gün önce köye gittik burdur a yerli tohum arıyorum dedim ayrılırken bütün komşular sağolsun bir çıkın( kese şeklinde bez parçası) domates,biber,fasülye,tere,mısır tohumları doldurup getirdiler,okadar çok tohumum olduki neden daha erken gelmedim diye kızdım kendime,domatesler tamamen yeli pembe domates üstelik.mis gibi kokar,

ben bu tohumları şimdi izmir de ekemem hem yerimde yok zaten.nasıl saklamalıyım ki seneye ürün alabileyim.kısmet olursa tohum takasınada göndereceğim.saysam sayılmaz binlerce domates tohumu vardır kesin.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
kilitli poşetlere havasını alarak koyun, karanlık bir yerde saklayın. Baklagil tohumlarını aynı şekilde kilitli poşetlere koyup buzdolabında +4 derecede saklarsanız daha iyi.
Sayın MeyveliTepe benim bildiğim eskiden sayın Hanımeli'nin komşularının yaptığı gibi kese içinde karanlık su ve rutubet almayan bir yere asarak saklanırdı. Benim düşündüğüm bu şekilde saklanmasının sebebi bu tohumların canlı olması ve çok az da olsa oksijen ihtiyaçlarının olması. Çok fazla tohum kapalı ve havası olmayan bir ortamda tutulur ise belirli bir süre sonra çimlenme özelliğini kaybedeceklerini düşünüyorum. O şekilde buradaki kişilerden tohumların öldüğünü duymuştum. Ben de önceleri naylon torba içinde saklıyordum. Benim yaklaşık üç yıl önce buradaki bir ilçe pazarından aldığım pembe tamamen eğri büğrü ince kabuklu domates tohumları çekmece içinde bir kısmını dağıttıktan sonra dökülenler kalmış. Onları ektim. Hepsi çimlendi ve fide oldular. Bir kısmını arkadaşa verdim. Bendekileri de diktim. Ancak diktiğim yerde su olmadığı için bakalım ürün alabilecekmiyim.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön