View Single Post
Eski 29-05-2013, 09:36   #68
Mehmet Kemer
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: Kastamonu
Mesajlar: 109
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi marasli Mesajı Göster
Mehmet bey hayırlı olsun. güzel olmuş gerçekten de. bir kaç sorum olacaktı size.

1- kütüklerinize ne oldu acaba? benimkiler bıçak gibi kesildi. çıkmıyor artık. bir abim de yapıyordu onda da aynen birden kesilmiş. sizinkiler nasıl olmuştu?

2- fotolardaki saman kompostu kaç kilo?

3- talaşta deneme yaptınız gayet de güzel çıkmıştı fotolarda. şimdiki fotolarda anladığım kadarıyla samandan bayağı çıkıyor. ikisini karşılaştırdığınızda hangisi daha iyi? kompost/alınan ürün oranı nasıl acaba ?

ben şimdi talaşta çamaşır selesinde deniyorum. ilk mantarlar çıkıyor. kuru olarak 4.5 kiloluk talaştan ilk hasatta 1 kilodan fazla ürün alacak gibiyim.(benimle birlikte deneyen diğer abim seleden 2 kilo aldı ilk flaşta) samandan verim bitene kadar kompostun ağırlığının % 30 u alınıyor diye biliyorum. 4.5 kiloluk samandan alınacak tüm mantar 1,5 kilo kadar ancak oluyor ve ilk flaşta da % 40 alınıyor ki bu da 600 gram yapıyor. bu hesaba göre talaş daha verimli gibi. sizin tecrübelerinize göre hangisi daha verimli.
Merhaba Sn. Maraşlı

Kütüklerimden malesef bende verim alamadım. İlkbahar başında sadece 1 tanesinde 2-3 adet mantar çıktı bir daha bir şey çıkmadı. Bende umudumu kestim.

Fotoğraflarda görünen kompostlar, 9 ile 11 kg arası değişmekte.

İlk yaptığım kompost sadece talaş idi. Uzun bir süre verim verdi. Ama kuluçka süresi çok sürdü. Daha sonra saman ve talaş karıştırdım. Kuluçka süresi ilkine göre düştü ve verim aynı idi. Daha sonra talaş aldığım fabrikalarda bir süre talaş olmadı ve sadece saman ile denedim. Kuluçka dönemi çok çabuk oldu 23 günde çıkmaya başladı ama bu sefer poşet içi çok gevşek oldu büyüyen mantarları taşıyamıyordu. Yere dökülüyordu. Son yaptığım 3 kompostta da saman ve çeltik kabuğu kullanıyorum. Çeltik kabuğunu forumdan Şeref Bey tavsiye etmişti. Kuluçka dönemi 22-25 gün ve verim daha iyi. Lezzet daha iyi. İkinci çıkımlar yine ilk çıkımlar gibi verimli ve kaliteli. Geçen yaz sonunda hazırladığım kompostları tanıdıklara dağıtmıştım ve hala mantar çıktığını gördük. Yaklaşık 9 aydır devam ediyor

Benim izlenimim hava ışık ve nemin öneminden sonra en önemli nokta iki ya da üç çeşit ana madde karışımı kullanmak daha iyi.

Not: Şu an aklıma takılan bir nedenden dolayı, kompostların birazını asarak, birazını ranza üzerine yatık dizerek ve birazını da yerde dik bırakarak deneme yapıyorum. İlk izlemimim askıya göre ranza ve yerde verim daha iyi gibi. İlerleyen günlerde daha da netleşir heralde.

Mehmet Kemer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön