View Single Post
Eski 25-05-2013, 13:01   #4
beingobserver
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-12-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 73
Merhaba arkadaşlar, bende bir amatörüm fakat bildiğim kadarıyla sorularınıza cevap vermeye çalışayım, yanlışımı tecrübeli arkadaşlar düzeltsin.

1. EC = Electrical Conductivity yani elektrik taşıma kapasitesi. Tuzlu su (örnek deniz suyu) saf sudan (saf su teorik olarak elektrik taşımaz) elektriği daha hızlı taşır. Dolayısıyla EC ile suyun tuzluluğunu ölçüyoruz. Siz besin eriyiği olarak kullanacağınız suya, sofra tuzu bile koysanız yüksek EC alabilirsiniz. Yani doğru EC her zaman doğru besin değeri demek değildir.

2. Önceki soruda açıkladığım gibi EC değeri suyun içindeki kimyasal değerleri ölçmez. Toplam tuzluluk oranını verir. Fakat her bitki farklı karışımlara ihtiyaç duyar. Dolayısıyla aynı eriyikle farklı bitkiler yetişse bile renginde, tadında vs. eksiklikler olacaktır. Yani her bitki için farklı karışım hazırlamak gerekiyor denilebilir. Ve hatta, bitkilerin farklı büyüme dönemlerinde dahi gereksinimleri farklı oluyor. Fakat denemek isterim derseniz neden olmasın.

3. Fideleriniz küçükken çok sık su değiştirme ihtiyacınız olmayacak, hatta belki de çok sık su değiştirmek bitkileriniz için stres bile oluşturabilir (emin değilim). Bence EC metre temin edin. AliExpress.com' da 10 dolar civarında (ortalama 1 ayda gelir) ya da kudret beyden 50 tl' ye temin edebilirsiniz. Kudret bey'in EC metreleri kalibrasyon gerektirmediği için bence tercih sebebi. Ama ilk sırada ben varım ona göre

Tabi EC metre yanında PH metre de edinmelisiniz.
Not: PH sık sık yükselir, ben düşürmek için limon tuzu kullanıyorum.
İdel PH aralığı her bitki için değişebilir fakat bildiğim kadarıyla 5.5 - 6.5 aralığı genel olarak uygun.

Saygılar


Düzenleyen beingobserver : 26-05-2013 saat 12:55
beingobserver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön