View Single Post
Eski 24-05-2013, 18:32   #11
sagol
Ağaç Dostu
 
sagol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-02-2011
Şehir: -
Mesajlar: 3,144
Sayın Cemaleddin Bey,

Aslında sizin Akçakesmeye bir Japon bakış açısıyla bakarsak kesinlikle çok çirkin deriz. Fakat sizin adayınız sevimli görünüyor. Japonların düzen, disiplin sevmeleri yaşamlarının her aşamasına etki ettiği gibi Bonsai konusunda da kendini göstermiştir. Bazı farklılıklar olmakla beraber batı dünyası Bonsaide Japon kurallarını temel almıştır. Bu kuralların bazısı estetik, güzellik açısından iyi olmakla beraber onların batıl inançları bile kural olarak batıya taşınmıştır. Mesela neden 4 lü bir orman olmaz da 5 li olur. Çünkü Japoncada 4 ve ölüm sözcüğü aynı şeyi ifade eder o nedenle Japon 4lü orman yapmaz. Bu demek değildir ki 4 lü orman iyidir, konuya sanatsal açıdan bakarsak göz asimetriyi daha güzel algılayabildiğinden ressamlar da 4 ağaç değil 3 veya 5 yani tek sayıda çizerler.
Ama bazı şeyler var ki hiç mantığı yok 9 lu ormanı da sevmiyorlar nedeni ise 9 aynı zamanda sıkıntı, acı demek, halbuki 9 lu orman estetik olarak güzel görünür.
Mesela Ağacın önünde kocaman JİN Japonyada iyi karşılanmıyor ama Batıda seviliyor. Tanuki Japonyada hoş karşılanmıyor ama batıda seviliyor.

Bizler daha bonsaide emekleme döneminde olduğumuzdan bazı kuralları düşünmeden alıyoruz. Zamanla, ustalaştıkça bonsaiyi kendi kültürümüzle yoğurup farklı bakış açıları oluşturabiliriz.

Konu uzadı söylemeyi unuttum, ters koniklik bazen göze çirkin görünmesine rağmen sizin akçakesmede şirin duruyor, o şişkoluk da nazar boncuğu diyelim. Sağ tarafa uygun bir taş yerleştirmek de hoş olabilir.

İyi çalışmalar dilerim....

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön