View Single Post
Eski 23-05-2013, 14:19   #3
sulukök
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Balkonda Cocopeat Growbag Açık Sera

Selamlar tekrar,

Aslında bu işin kapalı bir serada yapılması gerektiğini biliyorum. Ama bile bile lades yaptık denebilir. Hele burası sürekli 40km rüzgar alan bir yer. Yaz döneminde de bir iki fırtına ortalığı ykmaya yetiyor, ama yine de deneyeyim dedim.

Fırtına başlarken, herşey yok olmadan acele bir iki resim çektim. Paylaşmaya çalışayım.

Balkon güneye bakıyor. Güneş gören ön sırada 15 fide domates var. Sekizi 6 yıldır bahçede kendi tohumundan yetiştirdiğim Red Robin. Yedisi bu sene ilk deneyeceğim Siyah Salkım. Hiç görmedim, yemedim.

Arka sırada 10 kök hıyar var. Bunlar üçüğncü nesil. Artık yerinde çimlendirmeye karar verdim. 2'si oldukça büyüdü. 5'i başını gösterdi. 3'ünden ses yok. Olmazsa yenilerini ekeceğim.

En sonda dört yere de hazır aldığım biber fidesi dikeceğim.

En arkada solda komuta kontrol merkezi var. Burada kendim için yaptığım basit iki otomatik besin karıştırıcı ve dağıtıcı sistemi var. Besin karıştırıcı "ezbere" çalışıyor. Belli miktar suya belli miktar A+B çözeltisi koyuyor. EC tamam olmuştur diyor. Herhangi bir ölçme/kontrol/düzeltme yok.

pH konusu daha ciddi sorun. Hem kullandığım artezyen suyu çok sert (EC=0.5 ve pH=8.0-8.5), hem de açık depoda sürekli pH yükseliyor. Üçüncü bir tank ekleyip pHmüdahelesi de yapacağım, ama o da ezbere olacak. Hazırladığım limoz tuzu çözeltisinden belli miktar koyunca bir süre idare ediyor.

Dağıtım işi akılıı pirizlerle (Zaman Saati) yapılıyor. Şu an domatesler otomatik sulanıyor. Saat 08, 10, 12, 14 ve 16'da 1'er dakika damlama. Tek noktadan değil, dört noktadan damlama sistemi yaptım, böylece yatay yayılmayı hızlı yapmayı ve dernajı önlemeyi amaçlıyorum. Bir dakikada yaklaşık 20ml kadar besleme yapıyor. Zamanla bu süreyi 5 dakikaya kadarartıracağım, bir de 11 ve 13 sulamalrını ekleyeceğim.

Eklenen Resimler
 
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön