View Single Post
Eski 09-06-2007, 23:11   #3
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Kanyaş (=Geliç) [Sorghum halepense (L.) Pers.]

Tanımı ve yaşayışı

Kanyaş Poaceae familyasına ait çok yıllık çimensilerden olup, hem tohumları hem de rizomları ile çoğalan bir yabancı ottur (Şekil 10). Güçlü bir yapıya sahiptir ve boyu 1-2 m arasında değişmektedir. Rekabet gücü çok yüksektir. Havaların ısınmasına bağlı olarak Nisan ayından itibaren tarlalarda görülmeye başlar ve sonbahar sonlarına kadar hayatını devam ettirir.

Doğal düşmanları

Etkili bir doğal düşmanına rastlanmamıştır.

Name:  18.gif
Views: 33090
Size:  54.7 KB

Mücadelesi

a) Kültürel önlemler ve mekanik mücadele :

Kanyaş’ın bulunmadığı yerlere bulaşmalar önlenmelidir.
Çiftlik gübresi kullanılacak ise iyice yanmış, çürümüş gübre kullanılmalıdır.
Ekim nöbeti uygulanmalıdır.
Uygun toprak işleme aletleri kullanılarak, toprak içindeki rizomları çıkarıldıktan sonra, güneş altında bırakılmalı veya mümkünse bu rizomlar tarladan uzaklaştırılmalıdır.
Yabancı otun 3-5 yapraklı olduğu dönemde(10-30 cm boya sahip olduğu dönem) çapa yapılmalıdır. Ancak çapa işlemi tek başına yeterli olmayabilir.
Tarla kenarı, kanal ve ark içerisindeki Kanyaşlar biçilerek tohum oluşturmasına fırsat bırakmamalıdır.

b) Kimyasal mücadele :

Kimyasal mücadele, yabancı otun 3-5 yapraklı döneminde (10-30 cm boyda iken) uygun bir herbisit uygulanarak yapılmalıdır. İlaçlama birinci çapadan önce yapılmalıdır.
Kullanılan mücadele yöntemleri yetersiz kalırsa ve yeni çıkışlar olursa ilaçlamayı tekrarlamak gerekebilir. Yapılan ikinci ilaçlamada tüm tarla yerine Kanyaş çıkışlarının yoğun olarak görüldüğü yerlerde, lokal ilaçlama yapılması uygundur. İlaçlamalardan sonra 10-15 gün çapa yapılmamalıdır.
İlaçtan yüksek etki elde etmek için, ekim öncesi tarla birkaç defa diskaro ile işlenmelidir. Böylece toprak içindeki rizomların küçük parçalara ayrılması sağlanmış olur. Ayrıca ilaçlamadan sonra verilecek su, ilacın bitki içerisinde rizomların uç noktasına kadar taşınmasına yardımcı olacaktır.
Tohumdan çıkışlar genellikle sulama sonrası olmaktadır. Bu durumda yine ilaçlama gerekebilir.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön