View Single Post
Eski 20-05-2013, 09:13   #1
kopshtar
Ağaç Dostu
 
kopshtar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 679
Lewisia cotyledon

Kuzey Amerika dağlarına ait endemik bir bitki. Etli ve her dem yeşil yaprakları nedeniyle genel olarak sukulent olarak sınıflandırılmış. 1774 yılında Meriwether Lewis adlı botanikçi tarafından keşfedilmiş ve sınıflandırılmış. Lewisia cotyledon Lewisia ailesine ait bir alttür ve en popüler olanı. O yüzden başlığı bu şekilde açtım. Bitişik çiçekli ve hybrid türleri de var. Soğuklara dayanımı oldukça iyi. -30 derecelere dayanabilen türleri mevcut. Ancak hybrid türlerin çoğunu -10 derecelerin altında bırakmamak daha doğru olur. Nemli fakat geçirgen toprak ve kayalık yerleri seviyor. Rakım olarak da aslında yüksek rakımlara alışık.

Toprak seçimi :Toprak seçimine gelince ben kendi uyguladığım ve iyi sonuç aldığım metodu paylaşmak istiyorum. 10-12 cm çaplı toprak saksı içine önce iri kaya parçaları doldurdum. Ardından çok az kum ve torf ve çok az iyi yanmış gübre ile besledim. Yüzeye yaklaştıkça kaya parçalarını küçülttüm ve en tepeye lewisia'yı oturttum. Yine etrafını küçük taş , torf ve dere kumu ile besleyerek rozet gibi bıraktım. Bitki 1 ay içerisinde bulunduğu yere adapte oldu. İlk zamanlar uyum nedeniyle alt yapraklarda kuruma görülebiliyor. Daha sonra bitki bulunduğu yere yerleşiyor.

Sulama: Toprak tam kurumadan sulama yapmayın. Sulama için kireçsiz su ve gübreleme için yavaş salınımlı kaktüs gübresi ideal.

Eklenen Resimler
  
kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön