View Single Post
Eski 16-05-2013, 12:44   #391
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
"Spinosad ile Yapılmış Bir Çalışma

Doğal yollardan üretilmiş olan bu insektisitin, uğurböceği, sinirkanatlılar, big-eyed bugs, minute pirate bugs gibi predatör böceklere yan etkileri olmadığı rapor edilmiş.

Spinosad, temas yolu ile etkileyen mide zehiri gibi çalışır ve doğada hızla parçalanır.

Sindirimin ani bir etkisi olarak beslenme durur, 24 saat içinde, felç ve ölüm gerçekleşir.

Spinosad kuşlar ve memelilere az miktarda toksiktir.

Spinosad, EPA tarafından toksikolojik açıdan düşük riskli madde sınıfında değerlendirilmiş.

Culex pipiens larvasının spinosad’a karşı hassasiyetinin ölçülmesi için, geç 3. Evre ve erken 4. Evre larvaları toplanarak, WHO (1996) metodları kullanılarak, 5 farklı konsantrasyonda (0.01-0.12 parts per million ai spinosad) spinosad uygulanmış olan fosseptik çukurlarına dağıtılmış/maruz bırakılmıştır.

Deneyler 3 defa tekrarlanmış. Larva ölümleri uygulamadan 24 saat sonra görülmüş. Larva ölüm oranı, ölen larva sayısının başlangıçtaki 3. Ve 4. Evre larva sayısına bölünmesi ile hesaplanmıştır.
Saha denemelerinde, 100 g a.i/ha ve 200 g a.i/ha dozları, 25 ve 50 g ai/ha dozlarına göre belirgin biçimde daha etkili olmuştur.

Uygulama yapılmış olan fosseptik tanklarındaki larval biyolojik denemelerinde, 14 gün sonraki herhangi bir uygulama dozunda, spinosad genel olarak düşük larva toksisitesi göstermiş (<%6). Bu da, artık/çöp suyu veya yüksek miktarda organik maddelerin eklenmesi/bulunması spinosadın kalıcılığını düşürdüğünü ve daha hızlı degrade olabileceğini gösterir.

Spinosadın sivrisinekler üzerindeki aktivitesi daha önce raporlanmıştır. Buna göre, 10 ppm konsantrasyonlarında uygulandığında, temiz sularda spinosadın Aedes aegypti ergin çıkışını 22 haftalık bir periyot boyunca engellediği görülmüştür. Suyun içerisindeki organik madde miktarının, karışımların/insektisitlerin sivrisinek larvasiti olarak kullanıldıklarında, kalıcılık süresini etkilediği bilinmektedir. Bizim çalışmamız sonucunda da buna paralel olarak, spinosad için en düşük etkili dozun,fosseptik tanklarında/çukurlarında C. Pipiens larvasının 1-7 gün boyunca %100 oranında azalttığını, uygulamadan sonraki 7-14 gün boyunca orta derecede kalıcı etkisi olduğu görülmüştür.

Bu ürün, aynı amaçla kullanılmakta olan sentetik insektisitler ile karşılaştırıldığında insanlar için azaltılmış riski ve mükemmel çevresel profili ile alternatif sunmaktadır.

Piretroit direnci olduğu bilinen Anopheles sinensis larvasının spinosad’tan etkilendiği görülmüş.

Bu biyolojik insektisit, organofosfat insektisitlerden daha pahalı olmasına rağmen, insanlara ve çevreye daha az zararlıdır. Daha da fazlası, spinosad alternatif bir larvasit olarak gözükmekte, yer altı suları, açık alan/yer üstü suları ve ekosistemin diğer bileşenlerinin kirlenmesini engellemektedir.

" Kaynak: http://www.turkiyesel.com/uvkb.org/blogs/biosema/14-spinosad-ile-yapilmis-bir-calisma.html"

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön