View Single Post
Eski 13-05-2013, 15:02   #9
nicholai hel
Ağaç Dostu
 
nicholai hel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 883
Sn. badrobot,
Teşekkür ederim. Evet işaretlediğiniz gibi bir yerden olacak. Hedef ağaca benzemesi adına oradan kesmem en mantıklısı gibi. Zirve için şu an kaygım yok, zaten kestiğim yerden onlarca sürgün verecektir, çok hızlı bir gelişim gösteriyor.

Yalnız verdiği sürgünleri kalınlaşmaya bırakmak ya da daha tazeyken uçlarını alıp çatallanma sağlamak arasında kararsızım.

Bunun denemesini yapmak için ağacın tepe noktasında bazı sürgünleri çimdiklemiştim ve şu ara gerideki iki yaprağın diplerinden tekrar sürmeye başladılar.
Sanki yeni çıkan tüm sürgünleri çimdikleyip bolca çatallanmış yan dallar elde etsem hedef ağaç görseline daha çabuk ulaşırım gibime geliyor. Dalların kalınlaşmasına değil, maksimum sayıda yaprağa ve sonrasında çiçeğe ihtiyacım var gibi.

Sola doğru alttan ilk dalı bundan hariç tutuyorum. Onu telle biraz eğdim. O şekilde uzunca bir süre hiç dokunmadan büyüyecek ve kalınlaşacak o dal.

Şu görseli tekrar inceleyip izlemem gereken yol konusunda fikir belirtirseniz sevinirim.

http://www.artofbonsai.org/galleries...gainvillea.jpg


Ustalık konusu.
Begonvil gerçekten en sevdiğim türlerden, belki de ilk sırada diyebilirim. Elimdeki üç adet bonsai adayı begonvilim dışında bir de balkon duvarımıza sardırarak büyüttüğüm bir tane ve eşe dosta dağıttığım bolca çeliklerim var.

Olur da ileride begonviller üzerinde uzmanlaşırsam bundan büyük haz duyarım. İnşallah yıllar geçtikçe herşey istediğim gibi gelişir. Ama Antalya'da yaşamamın avantajının farkındayım ve açıkçası bu tür ile çok sorun yaşayacağımı düşünmüyorum.

Diğer hoşuma giden ve ileride uzmanlaşmak istediğim türler de delice zeytin ve karaağaçlar. Elimde her iki türden de yine üçer adet aday bulunuyor. Zeytin konusunda da yine avantajlı bir iklime sahibiz burada. İnşallah onlarda da başarı yakalarım.

İlginiz için çok teşekkürler.

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön