Sayın cemas, çoğu yaprak döken ağaç gibi şeftali tohumlarının da çimlenmesi için "soğuk katlamaya" alınması gerekir. Yani çimlenme engelinin kalkması için bir süre soğukta kalmalıdır. Şeftali çekirdeğini çimlendirmek için ya sonbaharda toprağa ekim yaparak kış boyunca bu ihtiyacın doğal yollarla karşılanmasını sağlamalı, ya da istediğiniz herhangi bir zaman diliminde 2-3 ay (bu süre her ağaç için farklıdır, şeftaliyi bilmiyorum ama muhtemelen bu civardadır) buzdolabında +4 derecede, hafif nemli kum içinde soğuk katlamaya almalısınız. Ardından ektiğinizde çimlenecektir, aksi takdirde çimlenme olmaz. Siz de tohumunuzu mart ayına kadar büyük ihtimalle soğuk olmayan bir yerde tuttuğunuzdan olmamış.
Sonbaharda direk toprağa ekim yaparsanız kayıp (çürüme
vb.) daha fazla olur. Soğuk katlama daha steril olduğundan daha garantilidir. Ancak daha zahmetlidir ve daha fazla uzmanlık gerektirir. Onun için siz bu yıl bolca tohumu dışarıda soğuk bir yerde toprağa sokun. Büyük bir kısmı çimlenecektir. Bizim bahçe kendiliğinden çıkan fidanlarla dolu. Eğer daha kesin olsun, soğuk katlamaya alayım diyorsanız, biraz daha araştırın derim. Kolay gelsin
umarım güzel bir şeftali ağacınız olur, meyvelerini de yersiniz bir gün