View Single Post
Eski 08-05-2013, 21:56   #11
h_dogan
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Özellikle sormak istediğim buydu Sn. MeyveliTepe. Normalde olgunlaşma sürecini kısa günlerde tamamlayan lahana, karnabahar vb. sebzelerin fidelerini temmuz ağustos gibi diktiğimizde sebzeler kışı atlatıp dediğiniz gibi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohuma kalkıyor. Uyanıklık yapıp fideleri erkenden dikmiş olsak ve sıcaklarla birlikte normal olgunlaşma sürecini tamamlamadan tohuma kalkar mı? Hadi tohuma kaktı, ne kadar sağlıklı tohum verir?

Böyle uyanıkça düşünmemim sebebi bu sene yetiştirdiğimiz kışlık sebzelerden takas etkinliğine kadar tohum alamıycak olmam. Bu sene yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarının da bu seneki etkinliği kaçırıp bir dahaki seneye kalmış olmaları.
Sn. bahcedenn, normal gelişimini tamamlamadan sapa (tohuma) kalkabilir. Havaların sıcak gitmesi lahanagillerin baş bağlamadan tohuma gitmesine neden oluyor. Biz tohum almak için bunu isteyebiliriz ama siz bu tohumu yeni aldığınızı düşünün. Tohumu ektiniz lahananız yetişmeden, baş bağlayacakken sapa kalktı ve çiçek açtı. Siz bu durumda şüphe duymaz mısınız tohumun iyi bir tohum olduğundan?
(Bu arada tohumun kalitesi iyi olabilir ama sıcaklığa toleransı yoktur ve havaların sıcak gitmesi nedeniyle erken tohuma kaçmış olabilir)

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön