View Single Post
Eski 07-05-2013, 17:32   #8
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Iste tohumu saf tutmak icin alinan tohumluk ile ticari veya evde ekmek icin alinan tohumluk arasindaki fark burda ortaya cikiyor. Eger saflik korunmak isteniyorsa, mutlaka ya cicekler kapatilarak elle tozlama yapilmali veya baska onlemler alinmali.

Ben su ana kadar biberlerde herhangi bir sorun yasamadim ama genel kural, aci biber cesitlerini birbirine yakin yetistirmemek (aci biberler arasinda birbiriyle tozlasma orani tatli olanlara oranla daha fazla). Cicek yapilarindan dolayi capraz tozlasmaya daha musaitler. Safligi korunmak istenen tohumluk biberler (aci ya da tatli) icin izolasyon mesafesi 25-100 m. Izolasyon mesafesini cicekleri seffaf ve agzi buzulebilen, dugunlerde de kullanilan (pirinc konulan) kucuk torbalarla kapatmak yoluyla ortadan kaldirabilirsiniz. Hem biberde hem domateste bu yapilabilir. Cicekleri tozlamaniza da gerek yok cunku bunlar kendine tozlasan bitkiler.

Domateslerde capraz tozlasmanin %5'e cikan oranlarda gerceklesebilecegi biliniyor. Yetistirdiginiz cesit sayisi azaldikca bu oran da 0'a yakinsayacaktir. Butun hayatiniz boyunca domateste capraz tozlasmayla hic karsilasmama oraniniz cok yuksek. Eger olduysa da, capraz tozlasmis meyvelerin tohumlarini saklayip ertesi sene yine ekin derim. Bu yolla cok lezzetli veya degisik yapida cesitler de ortaya cikabiliyor. Domates, genetik cesitlilik bakimindan cok zengin bir bitki. Bir de domateslerde kiraz domates cesitlerini buyuk meyvelilerle yanyana yetistirmeyin. Kiraz cesitler capraz tozlasma riskini arttiriyor. Bu risk currant (kus uzumu) cesitlerde cok daha yukseliyor. Kus uzumu domatesler capraz tozlasmaya cok musait. Bu sene paylasmayi dusundugum bir kus uzumu cesidi var ama yerli cesitleri yetistirenler oldugundan paylasmakta kararsizim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Eskilerden de hep hatırlarım. O fideyi şuradan aldık. Yan yana diktikleri biber fideleri için tatlı biber diye aldık ama acı çıktı ya da acı biber diye aldık ama tatlı çıktı diye söylerlerdi hep. Kabahati de hep fideyi aldıkları vatandaşa atarlardı. Bilmezdik ki biberlerin birbirlerini çapraz tozlaştırdıklarını.

Çapraz tozlaşma yapmamaları için özel olan çeşitleri saflıklarını bozmamak için hep farklı yerlerde yetiştiricem. Fakat şunu merak ediyorum. Örneğin x çeşit bir biber çeşidim var. Çok yakınında olmasa da etrafında farklı çeşitler var. Etrafında farklı çeşitler olmasına rağmen bu çeşidin meyveleri tat, renk, şekil vb. özellikler bakımından hala kendi özelliklerini taşıyorsa bu çeşidin çapraz tozlaştırılmış olma ihtimali var mıdır?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön