View Single Post
Eski 07-05-2013, 03:09   #6
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Lahanalar icin (genel olarak diger brassicalar icin de kullanilabilir) bir ipucu vereyim (bu is icin kiler gerekli): Sezon sonunda yemeklik lahananizi hasat ettikten sonra tohumluk olanlari kokleriyle birlikte don vurmadan once sokup toprak dolu 20 lt'lik bir saksinin icine kokler toprak icinde kalacak sekilde ekin (ayni saksiya birkac bas lahanayi ekebilirsiniz lakin burda amac bitkiyi canli tutmak). Topragi iyice sulayin ve daha sonra toprak kurudugunda tekrar sulayin.

Bahar geldiginde lahanalari kilerden koklere zarar vermeden cikarin ve baslarini kesip kokleri tekrar tarlaya/bahceye alin (baslari yiyebilirsiniz, lahana bu sekilde bozulmadan aylarca depolamada kalabildigi icin tadinda acima olmaz). Basi hasat ederken koklerden yukardaki sap kisminin topragin ustunde birkac cm kalmasina dikkat edin. Her zamanki gibi sulamaya devam edin. Kisa bir sure sonra tohuma kalkacak surgunler verecektir. Koklerin kilerde basla birlikte saklanmasinin nedeni ise koklerin curumesini onlemek. Aksi durumda kokler ve saplar oldukca hizli bir sekilde curuyeceklerdir.

Bitkiden en guclu, cesidi en iyi temsil eden, saglikli tohum alabilmek aslinda sanatsal bir is Oldukca derin bir konu. Ticari tohumluk, tohum safligini korumak icin alinan tohumluk ve ev bahcesinde ekmek icin alinan tohumluk birbirinden oldukca farkli ozelliklere sahip.

Bu arada paylasmadan edemeyecegim: Diyarbakir'dan edindigim ve Surme cesidine ait oldugunu dusundugum karpuzu gecen sene sonbaharda ektim (bu artik nadir bulunan karpuzu burda yetistirmek deveye hendek atlatmaktan zor oldu, cok uzun zamandir deniyorum). Bitki, kisi ve yasadigim yer icin oldukca sert sayilabilecek iki don atlattiktan sonra ozenli bir bakimla tekrar kendine geldi, ciceklendi ve nihayetinde gectigimiz hafta icinde capraz tozlasmayi onlemek icin bantla kapattigim disi cicekleri elle tozladim. Iki meyve tutmadi ama sanirim ucuncusu tuttu ve bugun bir meyve daha tozladim. Meyve alabilmeyi ve tohumundan bu sene tekrar paylasabilmeyi diliyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Özellikle sormak istediğim buydu Sn. MeyveliTepe. Normalde olgunlaşma sürecini kısa günlerde tamamlayan lahana, karnabahar vb. sebzelerin fidelerini temmuz ağustos gibi diktiğimizde sebzeler kışı atlatıp dediğiniz gibi günler uzamaya başlayınca değişime uğrayarak tohuma kalkıyor. Uyanıklık yapıp fideleri erkenden dikmiş olsak ve sıcaklarla birlikte normal olgunlaşma sürecini tamamlamadan tohuma kalkar mı? Hadi tohuma kaktı, ne kadar sağlıklı tohum verir?

Böyle uyanıkça düşünmemim sebebi bu sene yetiştirdiğimiz kışlık sebzelerden takas etkinliğine kadar tohum alamıycak olmam. Bu sene yetiştirdiğimiz sebzelerin tohumlarının da bu seneki etkinliği kaçırıp bir dahaki seneye kalmış olmaları.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön