View Single Post
Eski 04-12-2005, 22:47   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Kızılçam

Familya: Pinaceaea
Latince İsim: Pinus brutia
İngilizce: Türkish Pine
Türkçe: Kızılçam
Boyu-Genişliği: 15-20 m
Büyüme Biçimi: Yayvan bir tepe yapısına sahiptir.Gövdeleri genellikle düzgün değildir.
Yer:
Toprak: Kanaatkar bir ağaçtır. Toprak türü ayırmaz.
Kullanım Alanları: Odunu dış ülkelere travers olarak satıldığı gibi bir çok yerel gereksinimlerde ve özellikle ambalaj sanayinde kullanılır. Ayrıca, reçine üretimi içinde önemlidir.
Genel Dağılımı: Genel coğrafi yayılışı Doğu Akdenizidir. Yunanistanın doğusundan başlar ve Girit, Kıbrıs, Türkiye, Suriye, Irak, Lübnan ve Ürdünde yayılır.
Türkiye Dağılımı: Türkiye'de en geniş yayılışını yapmaktadır. Maramara, Ege ve Akdeniz Bölgelerinde geniş alanlarda yayılmakta ayrıca Karadeniz sahilleri boyunca örneğin Sinop Çamgölü yöresinde küçük adacıklar halinde bulunmaktadır.

GENEL GÖRÜNÜM Birçok botanikçiye göre Halep Çamının bir varyetesi olarak benimsenen Kızılçam, bazı morfolojik ve anatomik özelliklerce de ondan kesin olarak ayrılır.
15-20 m. boylarında kalın dallı bir ağaçtır.Genç sürgünleri kalın ve kızıl renktedir. İşte Kızılçam adı buradan kaynaklanmıştır. Kanaatkar bir tür olup gençlikte hızlı büyür.Kuraklığa dayanıklı olup ılık kışlar ister. Genellikle sahil kesimlerinde yayılış yapmasına rağmen 1200 m. yükseltilere değin çıkabilmektedir.
Ülkemiz genelinde yaklaşık 3,5 milyon hektar yayılış alanına sahiptir. Özellikle orman yangınları açısında en büyük riskli bölgeler kızılçam ormanlarının yayılışını yaptığı alanlardır.

YAPRAK İğne yapraklar10-16 cm uzunluğunda kalın sert ve koyu yeşil renktedir. Ancak yaprak rengi karaçama göre daha açık halep çamına göre ise daha koyudur.

GÖVDE Kabuk genç bireylerde düzgün boz renkte iken yaşlılarda derince yarılır, esmer kırmızımsı renkte ve kalın kabu durumunda görülür

MEYVE / TOHUM / KOZALAK Kozalak 6-11 cm boyunda, parlak açık kahverengi olup topaç biçimindedir. Çok kısa saplı kozalak sürgünlere dik oturur **** yan durumlu olarak çoğunlukla 2-6 adedi bir arada çevrel olarak bulunur.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön