View Single Post
Eski 08-06-2007, 11:50   #19
Derya Özen
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Sevgili Bambu grubu, yazışmalarınızın bir kısmını okudum. Doğrusunu söylemek gerekirse, pekçoğunu da anlamadım. Ben sizden bazı bilgileri özet olarak istesem bana yardımcı olurmusunuz acaba.? Ben bu bambu ağaçlarının görüntüsünü çok sevdim.
1 - Bambu ağacı ne işe yarıyor. Ticari bir getirisi varmı.?
2 - Bakımı zormu özel bir bakım tekniği var mı.?
3 - Ben ve dernek yönetimimiz köyümüzü ağaçlandırma çalışmaları yapmaktayız. Bambu bizim yöre de yetişirmi.? Örnek bir çalışma yapıp Sarıkoz Köyünü'de Bambu ağaçları ile bezetebilirmiyiz.?
Şimdi size köyümüzle ile ilgili bazı bilgileri aktarmak istiyorum. Umarım bana yardımcı olursunuz.
Köyümüz Orta Anadolu platolarından Karadeniz bölgesi dağlık sahasına geçiş kuşağında bulunan 1.100 rakımlı Çubuk ovasının kuzeyinde bulunmaktadır. Bulunduğumuz bölge Çubuk ‘ a 12 km, Başkent Ankara ‘ ya 52 km, 1.595 metre yüksekliğindeki Ak tepe ye ise yaklaşık 4 km uzaklıkta 1250 rakım'ında dır
Orta Anadolu dan Karadeniz bölgesine geçiş kuşağında bulunan Çubuk, iklim açısından da geçiş özelliklerini yansıtır. Başka bir ifade ile Karedeniz bölgesinin her mevsim yağışlı ve soğukların az olduğu bir iklimden, Orta Anadolu’nun nispeten kurak, soğuk ve kar yağışlı iklimine geçiş sahasında bulunur. Çubuk ve köyümüz 450 mm’ ye yaklaşan yıllık yağış ortalaması ile Ankara’ dan biraz daha nemlidir. Yağışların bu şekilde artışı yüksekliğin artışı ile birlikte, sahanın doğal bitki örtüsünü büyük oran da etkilemiştir. Doğal bitki örtüsü açısından da geçiş kuşağın da olan Çubuk güney de step ( Bozkır, Kıraç, Kuru, Verimsiz) topraklar, kuzey de ise (Bizimd e köyümüzün bulunduğu alan) ormanlarla örtülüdür. Bu kesimdeki ormanlar genelde meşe, ardıç ve çam türlerinden olur.
Nem oranı % 67.
-20 dereceyi bulan soğuk kış dönemi geçirmekteyiz.
Ayrıca ağaç dikmeyi düşündüğüm alan, için de bol miktar da keven olan bir bölge. Eğer böyle bir toprakda yetişmez derseniz, çayırlık bir alanı da ayarlayabiliriz. 1 kilo Bambu tohumu alsak kaç adet Bambu'muz olur.
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön