View Single Post
Eski 08-06-2007, 08:24   #3
Eaglion
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 415
Merhaba Ali Bey,

İlginiz için teşekkürler. Bende biraz Almanlık var herhalde. Birşeyle ilgilenmeye başladığımda önce onunla ilgili teorik herşeyi yalayıp yutmam gerekiyor

Daha önceki yazışmalarımızdan hatırlarsınız, tohum bekliyordum. Bunların bir kısmı geldi. Paketlerdeki tohumların yarısını sonrası için ayırdım. Kalanları şimdi buzdolabında germinasyonu artırmak için bekletiyorum. Yavaş yavaş ekmeye başlayacağım.

Evdeki Fukien tea (Carmona microphylla), her gün küçük küçük beyaz çiçekler açıyor ama uzun ömürlü değiller 1-2 gün sonra sarı-pembeleşip düşüyorlar. Hatırlarsanız bana geldiğinde saksısından çıkmıştı. Ben de büyük bir saksıya kök yapısı gelişsin ve biraz büyüsün diye aktarmıştım.

Şimdiye kadar sadece iki uygunsuz dal budadım. Bir tane de en aşağıda, tek budaktan çıkmış 3 dal vardı. Bunları gelecek kış budamayı planlıyorum. Bu üç dal budaktan çıkarken birbirlerine dolanmış ama uçların biri yerde biri gökte. Bu dalları paket telleri ile hafifçe yaklaştırıp minik bir ağaç görüntüsü verdim (gerçek anlamda telleme değil). Budama yaptığımda köklendirmeyi deneyeceğim. Nasrettin Hoca misali "Ya tutarsa!". Bunun dışında, bu ağaca şimdilik birşey yapmayı planlamıyorum.

Altı ay kadar önce marketten aldığım daha sonra da üreticisine ulaşıp sorduğum bir limon bonsaim var. Ofiste duruyor. Bileğim kadar bir gövde ve tepeden aşağı doğru inen 3 tane daha küçük gövdesi var (tersine mi köklendirilmiş anlamadım). Üretici 10 yıllık olduğunu söyledi. Gövdesi olabilir ama yeni yapraklı dallar aşılanmış gibi duruyor. Sevimli birşey ama pek ağaca benzemiyor. Yeni dalların hepsi yeşil. Bence 6 aydır iç ortamda olmasına rağmen oldukça sağlıklı.

Boyu yaklaşık 40 cm. Saksısı da; 15 cm çap ve 10 cm yükseklikte. Bir defada sadece 20-30 cc su vermeme rağmen toprak uzun süre nemli kaldı; neredeyse bir hafta. Şimdi daha da az miktarda veriyorum. Ek olarak,her gün spreyle yaprakları ve toprağın üstünü nemlendiriyorum. Suyu kontrol etmek için hem çubuk hem parmak daldırma yöntemi kullanıyorum ki; üsteki bu nemlilik beni kandırmasın. Kış sonunda onun da saksısını değiştirmeyi planlıyorum.

Fide almaya niyetliyim ancak bir türlü fidancıya gidemedim. Evimizin mutfağını yıktırdığımız için 15 gündür ev inşaat alanı gibi. İnşaat malzemesi almak için geçen hafta sonu bizim buradaki Bauhaus'a gittim. Fidan/fide olarak bir tek şimşir vardı. Onlarda en kalını chopstick gibi dallardı. Makul fiyata mallsailer de vardı ama hepsi kalın dal üzerine aşılanmış fesleğen gibi görünüyorlardı. Hepsinin tepesi kesilmiş olduğundan hiç bir zaman gerçek bir ağaç gibi görünmeyecekler. Mutfak sorunu bittiğinde rahat rahat fidancı arayacağım.

Mutfak bizi maddi manevi bitirdi. Eğer biraz para artırabilirsek balkonumuzu da camla kapatacağız. Yapamasak da olsun. Elimdeki ahşaplardan bir mini sera yaptım bile . Anladığım kadarıyla, kışın tropikler hariç, bu dahi yeterli oluyormuş. Balkonu da kapatabilirsek ballı börek.

Son olarak, bahsetmiş olduğunuz daha güçlü aletler nedir? Ben de matkap ve muhtelif zımpara,tester vb uçları da var.

Sevgiler, teşekkürler.
Taylan

Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön