Bazı yemeklerin yanında olmazsa olmaz, hem lezzet katar hem de yemeğin boğazdan aşağıya kolay inmesini sağlar ev yoğurdu. Ya faydaları...
Peki ya hazır yoğurtlar... yanında bir içeceğe ihtiyaç duyarsınız, adamın ağzına dolanır inmez bir türlü aşağıya yapışır adeta boğaza.
- Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprak
- Karınca yumurtası
- Olgunlaşmamış keçiboynuzu (harnup)
kullanarak uzun zaman önce başladığım yoğurt mayalama çalışmalarını nihayet tamamladım.
Karıncaların yuvalarından çıkardığı toprakla ilk deneme olmasına rağmen sonuç oldukça başarılıydı. Ama resimleri maalesef yok. Karıncaların yuvalarından çıkardığı bir çorba kaşığı kadar
taze toprağı bir su bardağı ılık süt içine bıraktım. Mayalanma oda sıcaklığında 3 gün sürdü. Henüz tadına bakmadan toprak bulaşmamış taraflarından bir miktar mayalık almak suretiyle tekrar mayaladım bu yaklaşık 6 saat kadar sürdü.
Karınca yumurtası bulmak kadar, onları karıncalardan almak da uğraştırıcı.
Bulduğum yumurtalar arasında içerisinde karınca oluşumu başlamamış olanları kullandım.
Yumurtaları bir bardak ılık süt içerisine bıraktım. Sütün yumurtalara tamamen temas etmesini sağlamak için bir kürdan yardımıyla hafifçe karıştırdım.
Sıcaklığını mayalanma sıcaklığında tutmaya yardımcı olmak için içinde takriben aynı ısıda su bulunan bir başka kaba koydum. Üzerini kapattım.
Bu kabı bir ısı kaynağına yakın yerde muhafaza ettim. ikinci günün sonunda kontrol ettiğimde mayalanmanın tamamlandığı gördüm.