View Single Post
Eski 04-05-2013, 14:23   #123
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Serpent Mesajı Göster

...Sonuçta bu tesisleri özel yatırımcıların yapmasının ülke yararına olduğu anlaşılır.
......Bu yönetmeliğe göre bir kısım gerçek çevresel etkilerin yanısıra ne kadar toz havalanacak, atık yağlar nasıl imha edilecek gibi hususlar da incelenir. Eğer sizce bu kıvır zıvır hususlara raporunuzda yer vermezsenin HES karşıtları soluğu mahkemede alır ve yürütmeyi durdurma kararı çıkarttırırlar. Öyle ya, vatandaşın kalkacak toz yüzünden genzi tahriş olmamalıdır.
...Nehir tipi HES ler ise suyu kirletmek yerine temizlemektedirler. Şaşırdığınızı tahmin ediyorum. Bizim insanımız eline geçirdiği her türlü çöpü, pisliği derelere atmakta bir mahsur görmez...


Bende aşağıdaki haberleri okuyunca pek şaşırmıyorum:

...Kabadüz ilçesi Turnalık-İkidere mevkiinde inşası devam eden ve Turnasuyu Irmağı’nı besleyen derelerin suyunu toplayıp Melet Irmağı yatağına aktararak enerji üretecek olan Darıca II HES projesi çalışmalarında, dereye kirli su verildiği platform üyeleri tarafından tespit edilmişti.

Açılan tünellerden hafriyatla birlikte çıkarılan ağır metalli suların, arıtılmadan dere yatağına verilmesinde sorumluluğu olanların cezalandırılması için Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne suç duyurusunda bulunulmuştu.

Platform üyelerinin şikâyeti üzerine yapılan su tahlilinde şirket kusurlu bulunarak maddi ceza verildi. Platform üyesi Gül Ersan’ın verdiği bilgiye göre, verilen cezanın miktarı belirtilmemiş. Gül Ersan, “Verilen cezanın caydırıcı olduğunu sanmıyoruz, çünkü on gün önce Turnalık'a gittiğimizde hâlâ arıtma yapılmadan dereye zehirli su verildiğini tespit ettik. İkinci kez şikayette bulunduk. Ancak, bu cezayla HES inşaatlarının doğaya ve yaşama ne kadar zarar verdiği bir kez daha belgelenmiş oldu. Biz doğamızı ve yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz, herkesi bu mücadeleye davet ediyoruz.” dedi.

05 Nisan 2013

DARICA II HES’E SUYU KİRLETME CEZASI VERİLDİ

...Ordu’da Çambaşı yaylası sınırları içerisinden geçen Turnasuyu ırmağına atıklarını deşarj ettiği belirlenen bir HES şirketine 40 bin lira para cezası kesildi.

Ordu İl Jandarma Komutanlığı Çevre Koruma Timi ile Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri Kabadüz ilçesi Çambaşı yaylasında bulunan İkidere mevkiinde yapımı devam eden HES inşaatını denetledi. Yapılan denetimlerde şirketin atık sularını hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan doğrudan Turnasuyu ırmağına deşarj ettiği belirlendi. Bunun üzerine HES şirketine ‘Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne göre 40 bin lira para cezası kesildi.

NE KADAR CEZA KESLD? - ORDU GZLEM

...Güneysu İlçesindeki Katarahte deresi yüzeyinde beliren ve kısa sürede yayılan beyaz tabaka ile çevrede sert bir koku oluştu.
Vatandaşların durumu fark edip jandarmaya bilgi vermesi üzerine konuyla ilgili inceleme başlatıldı. Jandarma ekipleri, dere üzerinde ve dere üzerindeki HES inşaatı yürüten firmaların çalışma sahalarında inceleme başlattı. Öte yandan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri konuya el attı.

Bölge sakinleri dere yüzeyinde kirlilik ve kokuya neden olan maddelerin bazı firmalar tarafından dereye bırakıldığını ileri sürdü.
Derede şüpheli kirlenme - Memurlar.Net

...Doğu Karadeniz’de yapılan Hidroelektrik Santrallerin(HES) inşaatlarını inceleyen Çevre ve Orman Bakanlığı 15 enerji şirketine 513 bin lira ceza kesti.

15 HES Ceza Aldı | ALTERNATURK

...Çevre ve Orman Bakanlığı, yılda ortalama 70 ilde ve 700 faaliyette ÇED izleme-kontrol çalışması yapıyor. Konuyla ilgili Bakanlıktab yapılan açıklamayı önemine binaen aynen yayınlıyoruz: Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Mart, Nisan ve Mayıs aylarında 18 ilde HES faaliyetlerine ilişkin 284 adet izleme, kontrol ve denetim çalışması gerçekleştirilmiştir. 284 adet faaliyetten 54’üne, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun ÇED Kararlarını İhlali maddesi gerekçesiyle 1.113.369 TL idari para cezası uygulanmıştır

ÇED
Derelerimiz maalesef özel sektörün eline teslim edilemiyecek kadar değerlidir.Başta Ergene olmak üzere ülkemizde birçok dere ve nehrimizin kirliliğinin ana kaynağı özel sektördür.
Bunun sebebi, en az maliyetle en çok para kazanma hırsıdır.


Düzenleyen pria : 05-05-2013 saat 10:37
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön