View Single Post
Eski 03-05-2013, 19:45   #318
ozencan43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-11-2008
Şehir: kütahya
Mesajlar: 51
Sayın Safranlı geçmiş olsun. umarım makinenize ya da paranıza kavuşursunuz...

çapa makinesi almayı düşünüpte hala karar veremeyen arkadaşlara bir fikir verebilir diye başka bir sitede (ben bu siteyle kardeş gibi görüyorum) paylaştığım özeti burada da paylaşıyorum.

buyrun:

almayı düşündüğünüz makine işinizi görecek kapasitede olsun. kriterler:
arazinizin durumu(düz-meyilli), toprağın durumu (killi-kireçli-kumlu-taşlı vs), arazinin büyüklüğü-küçüklüğü, makineyi taşıma durumları (şehir merkezinde ikamet edip yakın civardan bahçe alıp hafta sonları toprakla uğraşmayı sevenler için(bazı arkadaşların bağ-bahçe evlerinde duran makinelerinin çalındığını yorumlarda okuduk.) ) , sadece yüzeysel çapalama(5-10 cm.) içinmi kullanılacak( ot çapası) yoksa sebze vs. ekimi için sürüm yerine geçecek kadar derin (25-30 cm.) çapalamamı yapılacak? ileri dönük başka ilave aparat kulanımı düşünülüyormu?

aklınıza daha birçok soru gelebilir. bu arada fiyat olayı da yine etkili bir kıstas. ancak ucuz etin yahnisi hesabı, sonradan pişman olmamak için 2 kere düşünmek gerek. (sevdiğim bir söz: bir kere almak veya yapmak, iki kere almak veya yapmaktan ucuzdur.) ucuza aldığınız makineyi değiştirmek istediğinizde ya yok pahasına satarsınız **** elinizde kalır. ben 2010 yılı başında 2500 liraya vadeli aldığım taral 22m i 2 sezon kullandıktan sonra (piyasaya 500 tl lik iş yaptım, kendime kullandığımı saymıyorum bile + çapa demirleri bitik vaziyette 1600 e peşin sattım.) üste biraz daha ekleyerek 32m aldım geçen ay.

ancak bir uyarıda bulunayım. daha önce çapa makinesi kullanmadıysanız 120-150-180 kg.lık alttan çapalı dizel makineleri kullanmakta epey zorluk çekersiniz. boyunuz ve kilonuz da burada önemli bir etken. (püf noktası: daha önceden sürülüp kazayağı çekilmiş toprak biraz daha kolay işleneceği için makine kullanım tecrübesini kolay kazanmanızı sağlar.) tecrübe kazandıkça makineyi sağa sola ve arkasındaki derinlik demirini hafifçe yukarı aşağı oynatarak daha kolay toprak işleme yapabildiğinizi göreceksiniz. yine de imkanı olanların önce 80-90 kg lık benzinli bir makine ile bu işe girmelerini tavsiye ederim. kendilerini geliştirip makineyi büyütmek istedikleri zaman ikinci el piyasasının oluşmasına ve imkanı kısıtlı olanların bu makinelere daha kolay ulaşmasına vesile olacaklardır kanaatindeyim. (benim yaptığım gibi )

aldığınız makinenin kullanma kılavuzunu dikkatlice ve tekrar tekrar okuyun. yakıt olarak alacağınız benzin veya mazotu muhakkak birkaç gün öncesinden alarak dinlendirin. makineye koyarken dinlendirdiğiniz yakıtın çalkalanmamasına dikkat edin. (bazen yakıtı dinlendirdiğiniz şişenin dibinde birkaç damla su biriktiğini görebilirsiniz. benzinli motorlarda karbüratörün, dizel motorlarda mazot pompasının düşmanı işte bu sudur. arıza sebebi olarak yeter. yine benzinli modellerde işiniz bittikten sonra makine çalışır vaziyetteyken benzin musluğunu kapatıp karbüratördeki benzinin bitmesini bekleyin. (usta tavsiyesi)

motor yağınıza, şanzımanlı çapa kullanıyorsanız şanzıman yağına arasıra bakın. eksilme varsa tamamlayın.
çapa bıçakları bu makinelerde en önemli unsurlardan biri. ya bu bıçakları kolay temin edilen bilinen markalardan alacaksınız, ya da bıçaklar aşınıp bittiğinde makineniz elinizde kalacak. hadi biraz daha iyimser olalım: çapa bıçakları biraz aşındığında sanayide sıcak demirci bulup yalvara yakara uçlarına ilave yaptıracaksınız.(ama ne kadar sağlıklı olur? ilk taşa vurduğunuzda çat diye kırılırmı orası belli olmaz)


ve gelelim en önemli noktaya........:
sakın makinenin otomatik stop tertibatını iptal etmeyin,ettirmeyin.nette çapa kazaları diye aradığınızda ayak bacak koparanlar ya stop tertibatı olmayan veya dandik stop tertibatlı(mesela düğmeli)makine kullananlar veya stop tertibatını iptal eden (akıllı) kişilerdir. malum biz millet olarak tek elle araba kullanmayı, hatta ellerimizi kullanmadan bisiklet sürmeyi seven bir mizaca sahibiz. çapa makinesinide nasıl olsa tek elimizle kullanırız değilmi?

sağlıcakla kalın...........

kazasız belasız kullanabilmek dileğiyle............

ozencan43 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön