View Single Post
Eski 01-05-2013, 22:10   #84
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn bonsaii,

Bonsaide bu tür kurumaların birkaç sebebi var, ancak fotoğrafa bakarak doğru teşhisi koymak her zaman mümkün değil maalesef.

Olası sebepler arasında köklerin uzun süre ıslak kalmasına bağlı veya başka nedene dayalı kök çürümesini, aşırı susuzluktan kök ölümünü, hastalık ve zararlıları, çok yetersiz ışık alımını sayabiliriz.

İlk önce şunu bilmekte fayda var: Bonsaisi yapılan ağaçların hemen hemen hepsi aslında dış mekan bitkileridir; yani hepsinin ışığa, rüzgara, türüne bağlı olarak soğuğa/sıcağa ihtiyacı vardır. Aynı zamanda yine neredeyse tamamı süzek toprak ister ve tabii ki doğru zamanda ve oranda gübre/besin ister, yine doğru zaman ve miktarda su ister.

Bunların tamamına vakıf olmadan da bu ölümleri tecrübe etmek maalesef kaçınılmaz oluyor, her bonsaicinin başına mutlaka gelmiştir benzer örnekler.

Yapmanız gereken en olumlu adım öncelikle sahip olduğunuz ağacın türünü ve bu türün ihtiyaçlarını öğrenmek olacaktır, ağacınızı tanımadan ona nasıl bakacağınızı bilemezsiniz... bundan sonrası giderek kolaylaşır; uygun toprak karışımını, doğru gübre oranlarını ve doğru gübreleme zamanlarını/aralıklarını, budama ve şekil verme tekniklerini, vs. öğrenmek... ki tüm bu bilgiler forumda mevcuttur.

Sizin ağacınızdaki duruma gelince; eğer bir hastalık veya zararlı (böcek vs.) tespit etmediyseniz büyük ihtimal problem köklerinde. Her ne kadar mecbur kalmış olsanız da saksı değişimi içinse zamanlamanız yanlış olmuş. Ağacın durumu daha da kötüye gidebilir ilerleyen günlerde.

İyileşmesi dileğimle...

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön