View Single Post
Eski 01-05-2013, 14:35   #1
birol2010
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5
Açıkta domates yetiştiriciliği için toprak raporuna göre gübre tavsiyesi

Merhaba arkadaşlar.
Kırşehir de açıkta domates yetiştiriciliği için bu sene bir denememiz olacak.

Yaklaşık 1-1,5 dönüm tarlamızda ağırlıklı olarak sırık domates ve oturak domates yetiştiriciliği denememiz olacak. Genellikle hibrit tohumlar aldım. Bunları viyollere ithal torf ile mini serada çimlendiriyoruz. Daha sonra da bir miktar Antalya taraflarından hazır fideler de alacağız. Bu tohumların hepsi farklı markalardan 100-200 adetli çeşitler. Ayrıca bir miktar organik tohum da ayaş, çanakkale ve köy domatesi gibi tohumlar da olacak. Ama bunlar dan çok sırık domatesler önemli.
Toprak ve su analizi yaptırdık. Bunları alta ekledim.

Sulama sistemi için damlama sistemi kurduracağız. Gübre tankı falan da almayı düşünüyoruz.
Sormak istediğim şu. En iyi verim ve kalite için nasıl bir gübreleme yapalım. Araştırmalarım da açıkta dekarda 8-15 ton arası sırık domates te verim elde edildiği yazılmakta.

Analize göre dekara 15 kilo azot, 5 kilo fosfor gerekmekte yazılmış. Bunu alttaki gübrelerden 2 misli, 3 misli kullanarak elde edebilirsiniz denilmiş. Bizim sebze yetiştireceğimiz yer 5 dönüm. Ama bunun 2 dönüm kadarı damlama sistemi ile domates olacak. Geri kalan farklı sebzeler. Öncelikli olarak organik sıvı gübre düşündüm. Piyasadaki organik sıvı gübrelere baktığım da adam gibi bir şey yazılmamış. Yani %1 azot denilmiş. Bu çok az. Normalde üre de %46. 75 kilo azot için belki 4-5 ton organik sıvı gübre gerekir. Bu ise bizi aşar.

Piyasada okadar çok çeşit varki. İnsanın aklı karışıyor.
Mesela kimyasal gübre. Bunu biliyorum.
Organik ahır gübresi, Organik sıvı gübre, humik asit ihtiva eden gübreler. mikrobiyal gübreler, bitki aktivatörleri. Internette bunların hepsi de bitkiyi çok geliştirdiğini verimi artırdığını iddia ediyor. Hepsinden de kullanacağım bu sefer oyuncak olacak.

Benim aklıma gelen. Bizim orada Marla Tigem çiftliğindan 2 kamyon koyun gübresi almak geliyor. Bunu tarla ile karıştırmak. Eğer alamazsam bizim ilçede bir sürü yığınla atılmış ahır gübreleri var. Bunları kullanabiliriz diye düşünüyorum. Fakat bunların fermante edilmiş olduğunu pek zannetmiyorum. Bu yüzden faydadan çok zarar olur diye korkuyorum. Hatta aklıma yarım ton kadar pomza taşı alıp bunu bir sırada karıştırayım böylecek toprağın hava alma ve su tutma kapasitesi artar diye düşünüyorum.

Sonra domates ekeceğimiz sıraları açmak ve bu sıraların altına fosforun tamamını yani 2 dekar için 10 kilo içerecek şekilde fosfor içeren bir gübre ve azotun %30 unu yani 2 dekar da 30 kilo gerekeceğine göre 10 kilo azot içeren 20-20-0 gibi bir kompozit gübre kullanmak geliyor. Sonra az bir şey üzerini örtüp fide köklerinin direk temasını önledikten sonra fideleri dikmek. Daha sonra ise geri kalan azotu ve az bir şey potasyumu ve ayrıca mikro elementler içeren humik asit katkılı bitki besinini damlama sistemine peyder pey katmak gibi bir düşüncem var. Siz ne dersiniz.

Ben bilgisayar programcısıyım. iyi bir program yazmışmıyım yoksa emeklerim boşamı gider.

mesela
Gübretaş sitesinde bir örnek var

Neticelerini sizinle buradan paylaşacağım. Eğer çok verim alırsam sizlere de ne yaptığımı ayrıntılarıyla paylaşacağım.
Şimdiden teşekkür ederim.

Toprak Analizi için burayı tıklayınız

Su Analizi için burayı tıklayınız

birol2010 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön