View Single Post
Eski 07-06-2007, 15:33   #18
b.özdemir
Yeni Üye
 
b.özdemir's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2007
Şehir: mersin
Mesajlar: 13
Trabzon hurması ile ilgili konuya, birkaç cümle ile ben de katılmak istiyorum. Bir Giresun'lu ve Mersin'de ikamet eden biri olarak yukarıda bahsedilen hurmaları yetiştirip meyvelerinden yedim. Giresun civarında (Diospyros lotus )'un adı sadece hurmadır. diğeri de Trabzon hurması olarak adlandırılır. Bahçemizde mevcut idi ve eylül, ekim aylarında nisbeten kurumuş olan hurmalar toplanıp kışın fındık, elma gibi meyvelerle birlikte tüketilmekte idi. Ancak hakikaten çok fazla gaz problemi oluşturduğu için bu şekilde tüketimi azalmıştır. Hızlı gelişim gösteriyor. meyve verimi yüksek olduğunu hatırlıyorum. Rahmetli babannem pekmezini de yapardı. Hatta bir çok bayramda hurma pekmezi ile yapılmış helvalar ikram ederdi.
Gelelim Mersin'e Mine hanımın işaret ettiği gibi hem üretim ve hem de pazarlama açısından pazar payı yüksek bir meyve tanındığı için fazla tüketiliyor. Mersin civarında iki çeşit olarak adlandırılıyor. Yerli(olgunlaştığında çok yumuşak) ve Hatay cinsi olarak adlandırılan aynı zamanda kakaolu diye de adlandırılıyor(elma, armut sertliğinde çekirdeği yassı ve uzun) Pazarda Hatay cinsi diğerine göre en az 50 Ykr. daha pahalı oluyor. Bazı ilçelerde denizden 1000 metre yüksekliğe kadar olan mesafelerde bahçelerini de gördüm.
kendime ait bahçede üç beş adet her iki cinsten trabzon hurması var, ağaçlar 5 yıllık 30 Kg civarında ürün veriyorlar. Dediğim gibi yeme, bekleme ve satış açısından Hatay cinsi daha kaliteli diye düşünüyorum.
Sizlerle paylaşmak istedim.

b.özdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön