Konu: Amaryllis
View Single Post
Eski 30-04-2013, 10:17   #1188
Selçuk Boz
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Arkadaşlar, Viette's - Viette Nurseries sitesinde amaryllis (hippeastrum) yetiştiriciliği hakkında yararlı bilgiler buldum. Türkçe'ye çevirerek aşağıya çıkardım. Umarım yararlı olur. Herkese kolay gelsin.


Amaryllis


Amaryllis; kışın soğuklarında yetiştirilmesi kolay ve iç mekânda kolayca çiçek açan, popüler birbitkidir.

Kaliteli soğanlar, her sapta 6 kadar çiçek verebilirler ve bir çiçek döngüsü sırasında 3 çiçek sapı üretebilirler.

Zambak benzeri güzel çiçekleri geniş bir renk çeşitliliğine sahip olup, 25 santimden daha fazla büyüyebilirler.

Bütün amaryllis soğanları birbirinin aynısı değildir. Görkemli bir görüntü için iyi kalitede soğanlar olması şarttır. Genellikle, daha büyük soğanlar; daha büyük çiçek, daha fazla çiçek ve çiçek sapı oluştururlar.
Soğanların bakımları düzgün bir şekilde yapıldığı takdirde, yıllarca aynı kalitede faaliyetlerine devan ederler.

Kaliteli Bir Amaryllis Soğanı Seçimi

Her nasılsa, tüm amaryllis soğanları eşit yaratılmamıştır! Dikkat çekici bir görünüm için, iyi kalite amaryllis soğanlarının olması gerekir. Genellikle, büyük soğan demek; büyük çiçek, her çiçek sapında daha fazla çiçek ve daha fazla çiçek sapı demektir. Bu soğanların bakımı uygun şekilde yapılırsa, yıllarca yaşamaya devam ederler.

Büyük amaryllis soğanlarının her biri (32–34+ cm.), 2–4 arası çiçek sapı verir ve her çiçek sapında da 6 kadar çiçek çıkartarak (toplamda 20 kadar çiçek), aylarca çiçek açmaya devam eder. Küçük soğanlar daha az çiçek sapı üreterek, genellikle bir tane, bazen de hiç çiçek sapı vermezler! Amaryllis soğanı edinirken, büyük olanlarını gözünüzle tespit ederek satın almaya çalışın. Çünkü, dışı güzel resimlerle donatılmış çekici kutuların içerisinde satılan soğanlar alındığında, sık sık küçük ve kalitesiz soğanlarla karşılaşılarak hüsrana uğranılır.


Soğanların yüksek kaliteli olup olmadıklarına emin olmak için, mükemmel çiçek saplarına ve yaşayabilecek durumda çiçek tomurcuklarına sahip olma durumları ölçülür, değerlendirilir ve test edilir. Bu süreçte birçok amaryllis soğanı, içerilerindeki çiçek sapları ve çiçek tomurcuklarının durumunu belirlemek için, kesilerek ve katmanları soyularak (bildiğimiz soğan gibi) dikkatle incelenir. Genellikle her 7 katmanda bir, sap için göz bulunduğundan, soğan ne kadar büyük olursa, o kadar çok çiçek sapı oluşturur.

Name:  AmaryllisDissectedBuds.jpg
Views: 1918
Size:  13.9 KB

Bazen, alttaki resimde de görüldüğü gibi, bu süreç esnasında, çürümüş gözler de ortaya çıkar.

Name:  AmaryllisBadBud.jpg
Views: 1849
Size:  12.3 KB

İtibarlı bir üreticiden veya fidanlıktan iyi kalitede büyük boy bir amaryllis soğanı almak için, haliyle daha fazla para ödemeniz gerekebilir. Bu tür soğanlar en az iki, genellikle de üç ve daha fazla çiçek sapı oluştururlar. Her çiçek sapı da 4 ile 6 arası büyük çiçek verir.

Çiçek sapı ve çiçek elde etmedeki hassas başarı; topraktan çıkarıldıktan sonra soğana uygulanacak hasat ve kurutma işlemine bağlıdır. Eğer soğanlar uygun şekilde kurutulmazsa, sap gözleri ve/veya soğanın içinin bir kısmı çürümeye başlayabilir.

Amaryllis Yetiştirmek

İyi kalite bir amaryllis soğanı seçtikten sonra, en az 15 cm. genişliğinde bir saksıya dikin. Soğanın yukarıdaki üçte bir kısmı toprağın dışında kalsın ve açıktaki bu kısmın sulama esnasında kuru kalması önem arz etmektedir. Amaryllisin ilk çiçek sapı büyümeye başladığında, saksısını güneşli ve sıcak bir yere alın. Fakat sapın ilk çiçeği açar açmaz, bitkiyi direk güneş ışığı görmeyen daha serin bir yere yerleştirin. Çiçeklenme süresince, bitkinin toprağı nemli olsun.

Amaryllis Yetiştiriciliğine Başlarken

Amaryllis, saksı topraklı bir saksıya, ya da çakıl veya cam bilye doldurulmuş büyük bir vazoya az bir su ilavesiyle dikilebilir (bu yöntem, toprağın pasaklı halinden daha temiz ve dekoratif bir tarzdır). Çeşitli kaynaklardan yetiştirme kitleri temin edilebilir, fakat tekrar söylemek gerekirse, ne satın aldığınızı bilmek için soğanı mutlaka görmelisiniz. Hangi yetiştirme yöntemini seçerseniz seçin, soğanın üst kısmının daima kuru olması önemlidir. Bitkiyi sularken, soğanın üst kısmının kuru kalması sağlanmalıdır. Amaryllis bitkisi, çiçek sapı büyümeye başlayıp ilk çiçek açana kadar sıcak ve güneşli bir ortamda olmalı, ilk çiçek açar açmaz daha serin ve direk güneş ışığı almayan bir yere konulmalıdır. Bu husus, açan çiçeklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

ÇiçeklenmeSonrası Bakım

Bir çiçek sapındaki tüm çiçekler geçince, diğer yapraklara zarar vermeden aşağıdaki resimde olduğu gibi, sapın 5 santim civarı üzerinden kesin. Bütün çiçek dalları bu şekilde kesildikten sonra, bitkinin büyümesine devam etmesi için, bitki saksısını ya da vazosunu güneşli pencere önüne tekrar koyun.

Name:  AmaryllisCutStem2.jpg
Views: 1784
Size:  10.6 KB

Her iki sulamada bir sulama suyuna, sıvı olarak yarım doz çiçek soğanı destek gübresi veya Afrika menekşesi gübresi katın.

Gece dış ortam sıcaklığı 15°C civarında olmaya başladığında, yazın dış ortamda bitkinizin büyümeye devam etmesi için, soğanlarınızı dış ortamda güneşli bir yere dikebilirsiniz.

Amaryllis Bitkisini Tekrar Çiçeklendirmek

Eylül ve Ekim ayları arasında; Amaryllis soğanlarını topraktan çıkarın, yapraklarını soğanın 5 santim üzerinden kesin ve soğanı dikkatlice üzerindeki pislikten arındırın. Soğanı kuru bir şekilde, 8–10 haftalığına, serin bir ortamda (yaklaşık 5°C–13°C) muhafaza edin. Soğanlarınızı bir sebze kurutucusunda veya buzdolabında da (sebzelik bölümünde) depolayabilirsiniz. Ancak, amaryllis soğanlarını kesinlikle elmalarla birlikte bulundurmayın! Eğer soğanlarınız saksıda ise, bu dönemde su ve gübre vermeyin. Soğanın ucundan çiçek sapının çıkmaya başladığını görür görmez, soğanınızı büyüteceğiniz kaba (topraklı saksıya ya da çakıllı-cam bilyeli vazoya) alarak, iç mekânda güneşli ve sıcak bir yere alabilirsiniz. Kısa zamanda, güzel çiçekleriniz olacak ve kışın evinizi güzelleştireceklerdir.

Kaynak: Viette's - Viette Nurseries


Düzenleyen Selçuk Boz : 30-04-2013 saat 12:49
Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön