View Single Post
Eski 29-04-2013, 15:02   #212
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
Organik haşere mücadelesinde çok ucuz bir yol olan Tesbih Ağacı ile ilgili yukarıdaki metnin tamamını veya hiç olmazsa boldladığım bölümler çevirecek üyelere şimdiden teşekkür ediyorum.
Sn pria,
Tamamını çevirmek bir hayli zaman alacak, o yüzden sizin belirttiğiniz gibi ilgili ve önemli bilgileri çevirdim aşağıda.
Zamanım kısıtlı olduğundan biraz hızlı çevirdim, hata varsa affola!

Alıntı:
Mode of action
Insecticidal, repellent, antifeedant, acaricidal, growth-inhibiting, nematocidal, fungicidal, antiviral
Neem compounds act mainly as a stomach poison and systemic.
Önlem yöntemi
Böcek öldürücü, böcek-savar, böcek-durdurucu, parazit öldürücü, nematot öldürücü, mantar önleyici, antiviraller
Tespih ağacı bileşenleri, esas olarak bir mide zehri gibi ve sistematik etki eder.

Alıntı:
Special characteristics
• For sprays with neem seeds, only seeds which are green inside have a high azadirachtin content. If they are brown inside, they should be discarded.
• The pulp of the fruits has no insect control properties and should best be removed.
• Per ha, about 30 g of azadirachtin is required. In neem seeds, contents between 2 and 9 mg/g can be found. Therefore it is best to get the seeds analyzed, where possible, in order to establish the optimum ratio for preparing extracts.
• Azadirachtin is highly sensitive to ultraviolet light. Therefore spraying in the evening is highly recommended.
• Applications against viruses must be conducted preventively before the infestation occurs in order to be effective.
Özel karakteristikler
* Tespih ağacı tohumlarıyla spreylemede, sadece içi yeşil olan tohumlar yüksek azadiraktin içeriğine sahiptir.
* Meyvelerin pulpası böcek kontrol özelliklerine sahip değildir ve çıkarılmaları en iyi yöntem olur.
* Hektar başına yaklaşık 30 g. azadiraktin gereklidir. Tespih ağacı tohumlarındaki miktar 2 ila 9 mg/g arasında olabilmektedir. Dolayısıyla, ekstraktları hazırlamak için mümkünse tohumları analiz ettirmek en iyi yol olacaktır.
* Azadiraktin, ultraviyole ışınlara karşı oldukça hassastır. Dolayısıyla, akşamları spreylenmesi şiddetle tavsiye edilir.
* Virüslere karşı uygulama, etkin olabilmesi amacıyla bitki istilaya uğramadan önce önleyici koruma olarak yapılmalıdır.

Alıntı:
Preparation and application
Seed protection
This treatment is used against rice gall midge, thrips, brown rice planthoppers, soilborne insects and crabs.
Prepare a container with sufficient volume to submerse the required quantity of water and seeds. Then dissolve the appropriate amount of powdered neem kernels into the container. A rate of 1 kg neem powder per 16 kg of rice seeds is suggested. The bagged rice seeds are submersed in the neem solution and soaked overnight. Then they are ready to be broadcast into the prepared seedbed.
Hazırlama ve uygulama
Tohum koruması
Bu uygulama, çeltik mazı sineğine, kirpikkanatlı böceklere, kahverengi pirinç zararlılarına, toprak kaynaklı böceklere ve bitlere karşı kullanılır.
Gereken miktarda su ve tohumu içine alacak büyüklükte bir kap hazırlayın. Daha sonra uygun miktardaki, toz haline getirilmiş tespih ağacı çekirdeklerini kaba dökerek çözülmesini sağlayın. 16 kg pirinç tohumu için 1 kg tespih ağacı tohumu tozu kullanılması önerilir. Torbalanmış pirinç tohumları tespih tohumu tozu çözeltisine daldırılır ve bir akşam ıslanmış olarak bırakılır. Daha sonra, hazırlanan tohum yataklarına yaymak üzere hazır hale gelirler.

Alıntı:
Aqueous seed extracts
Pure azadirachtin is poorly soluble in water. But it is almost completely dissolved in water extracts of seed powder, due to the action of cosolvents. Therefore, water extracts can be as effective as a commercial neem extract. As general guidelines, the following quantities are recommended.

50 g of neem seeds (or 25 g of kernels) is required for use in 1 litre of water. The neem kernels are pounded gently so that no oil comes out. If the seed coat has not been removed, 75 g is required. This mixture is extracted overnight. The next day it is filtered and mixed with liquid soap at a rate of 1 ml soap per litre of extract. Other recommendations are 25-50 g of neem kernel per one litre of water, depending on the situation). Successful control against the diamondback moth have been found at concentrations of 1% to 3%. For effective control of citrus leaf miner, Phyllocnistis citrella, this neem emulsion should be applied after the emergence of new leafflush at 10 day intervals.
Sulu tohum ekstraktları
Saf azadiraktin suda zor çözünür. Fakat kosolventler (yardımcı solventler) sayesinde tohum tozunun su ekstraktlarında tamamen çözünür. Bu nedenle, su ekstraktları ticari bir tespih tohumu ekstraktı kadar etkili olabilir. Genel bir tavsiye olarak, aşağıdaki miktarlar önerilmektedir.

1 litre su için 50 g tespih ağacı tohumu (veya 25 g çekirdeği) gerekir. Tespih ağacı tohumunun çekirdekleri, yağları dışarı çıkacak şekilde nazikçe ezilir. Eğer tohum kılıfı çıkarılmamışsa, 75 g kullanılmalıdır. Bu karışım bir gece önceden hazırlanır. Bir sonraki gün, filtrelenir ve 1 litre ekstrakta 1 ml sabun oranına uyularak sıvı sabunla karıştırılır. Diğer öneriler, bir litre suya 25-50 g tohum çekirdeği şeklindedir (duruma bağlı olarak). Lahana yaprak güvesine karşı başarılı bir kontrol, %1 ila %3 konsantrasyonlarında sağlanmıştır. Turunçgillerde görülen yaprak kemirgeninin (Phyllocnistis citrella = galeri böceği ???) etkin kontrolü için, bu tespih ağacı tohumu emülsiyonu, yeni yaprak sürgünlerinin görülmesinden sonra 10 günlük aralıklarla uygulanmalıdır.

Alıntı:
Hot neem seed kernel extract
A neem seed kernel extract at 2% is prepared by soaking 1 kg of seed powder in two litres of hot water for three days. The resultant decoction is filtered and filled up with water to obtain the 2% concentration. Liquid soap is added at 0.1% as an emulsifier.
Tespih ağacı tohumu sıcak çekirdek ekstraktı
%2’lik Tespih ağacı tohumu çekirdek ekstraktı, 1 kg tohum tozunu iki litre sıcak suda üç gün bekletmek suretiyle hazırlanır. Elde edilen öz filtrelenir ve %2’lik konsantrasyon elde edilecek şekilde suyla karıştırılır. Emülgatör olarak %0.1 oranında sıvı sabun eklenir.

Alıntı:
Neem cake extract
100 g of neem cake is required for 1 litre of water. The neem cake is put in a muslin cloth and soaked in water overnight. It is then filtered and liquid soap is added as emulsifier at a rate of 1 ml/litre of extract. In tea cultivation a neem cake extract is used against the major tea pests, particularly spider mites, thrips and leafhoppers. It is prepared by soaking 2.5 kg of neem cake in 20 litres of water for about 12 hours. The filtrate is then filled up to 200 litres with water which is roughly enough to spray 1 hectare.
Tohum (tespih ağacı tohumu) keki ekstraktı
1 litre su için 100 g tohum keki gereklidir. Tohum keki bir tülbende koyulur ve geceden suya ıslanır. Daha sonra filtrelenir ve 1 litre ekstrakta - 1 ml sabun oranına göre sıvı sabun emülgatör olarak eklenir. Çay yetiştiriciliğinde bir tohum keki ekstraktı, özellikle örümcek akarları, kirpik kanatlı böcekler ve yaprak pirelerine karşı olmak üzere, önemli çay zararlılarına karşı kullanılır. 2.5 kg tohum kekini 20 litre suya 12 saatliğine bastırmak suretiyle hazırlanır. Filtrelenmiş öz daha sonra, yaklaşık 1 hektara spreylemek için kabaca yeterli olan 200 litre suyla karıştırılır.

Alıntı:
Neem Soil incorporation
Neem cake protects eggplants against fruit and shoot borer (Leucinodes orhonalis) and tomatoes against nematodes and leaf spot disease. 250-2,000 kg/ha is recommended to suppress nematodes and certain fungi in the root system and to reduce denitrification. Another method of using neem cake is by putting 8 kg of it in a sack. After tying, it is placed in the irrigation channels of paddy crop for control of rice stem borer, rice gall midge and bacterial wilt. This practice is first applied 18 to 20 days after transplanting and renewed every 25 days.
Tespih tohumu keki – Toprak birleşimi
Tespih ağacı tohum keki, patlıcanı meyve ve sürgün zararlısına (Leucinodes orhonalis) karşı ve domatesi nematod ve yaprak lekesi hastalığına karşı korur. Nematodların ve kök sistemindeki belirli mantarların üstesinden gelmek ve denitrifikasyon sağlamak (nitratsızlaştırma) için 250-2,000 kg/hektar uygulama önerilir. Tohum kekinin bir başka kullanım şekli de 8 kg keki bir torbaya koymak suretiyle yapılır. Torba bağlandıktan sonra, pirinç sap kurdu, çeltik mazı sineği ve bakteriyel güçsüzlüğe karşı kontrol için çeltik sulama kanallarına yerleştirilir. Bu uygulama, ekimden 18-20 gün sonra yapılır ve 25 günde bir tekrarlanır.

Alıntı:
Neem leaf extracts
Neem leaves should be used before flowering occurs. This extract is effective against leaf-eating caterpillars, grubs, locusts and grasshoppers. For 5 litres of water, 1 kilogram of fresh neem leaves are required. The leaves are chopped and soaked overnight in water. The next day, the extract is filtered and liquid soap is added at 1 ml per litre as a sticker. Since the quantity of leaves required for preparation of this extract is quite high (nearly 80 kg for 1 hectare), this practice is more appropriate for nurseries and kitchen gardens.
Tespih ağacı yaprağı ekstraktları
Tespih ağacı yaprakları, çiçeklenmeden önce kullanılmalıdır. Bu ekstrakt, yaprak yiyen tırtıllar, larvalar ve çekirgelere karşı etkilidir. 5 litre suya 1 kg taze tespih ağacı yaprağı gereklidir. Yapraklar toplanır ve geceden suya ıslanır. Sonraki gün, ekstrakt filtrelenir ve yapışkan olarak 1 litre için 1 ml sıvı sabun eklenir. Bu ekstraktı hazırlamak için gerekli yaprak miktarı oldukça çok olduğundan (1 hektara yaklaşık 80 kg yaprak), bu uygulama fidanlıklar ve küçük bahçeler için daha uygundur.


Düzenleyen Sakaki : 29-04-2013 saat 20:27 Neden: yazım hatası düzeltme
Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön