View Single Post
Eski 25-04-2013, 20:54   #17
saslans
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-11-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Erkek/erkeç/deli incir reçeli hakkında;

Merhabalar efendim,

İncir reçeli tarifini öğreneli ve neredeyse 20 yıldır yapan birisi olarak kendi tarifimi hoş görünüz ile sunayım efendim..

-İncirler hem üstten hem de diplerinden kabukları meyve gövdesine kadar kesilecek. Çok kart olanları tamamen soyulacak. Sap kısmını bonkörce kesin, alt kısmını oymanızda yarar var. Alttan ve üstten şerbet nüfuz edebilecek şekilde...

-Bol su ile 10 dakika kaynatılacak. Suyu süzülüp işlem tekrarlanarak ikinci bir 10 dakika kaynatılacak.

- Çelik süzgeci bir tencere üstüne koyup içine incir tanelerini koyacağız. Süzgecin üstüne uygun bir tencere konarak içine su doldurulup ağırlık yapması sağlanacak. Gerekirse üstüne ikinci bir su dolu tencere ile ağırlık arttırılacak. Akşamdan yaparsanız, sabaha kadar bekletilip süzülmesi, içindeki tüm suların çıkması sağlanacak.

-Merak etmeyin. Preslenme sonucu yaprak gibi incecik katlar haline gelen incir taneleri verdiğiniz şerbet ile tekrar hayat bulacak)).

-Şerbeti ayrıca hazırlanacak, kaynar hale gelince incirler içine boca edilip 10 dakika kadar birlikte kaynatılıp kavanozlara alınacak. Kavanozlar ne kadar küçük olursa şekerlenme ihtimali o derece düşük olur.

-Şeker oranı keyfe göre. Ben 5 kg. deli incir alıp 3 kg. şeker kullanıyorum. Zaten 5 kg. dan kabuklar çıkınca net 3 kg. da düşüyor gibi.

Tariflere saygı duyuyorum, lezzetli olduklarına eminim.

Sağlıkla kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

ÖNEMLİ; Sakın çıplak elle soymaya kalkmayın.

Soyma işleminde bulaşık eldiveni kullanılacak. Bıçak tutan elinizin baş ve işaret parmakları kısmına ilaveten sello band(yara bandı) yapıştırılacak. Eldivenin üstüne, biçağın değdiği/değebileceği, dolayısıyla incirin sütü ile temasın çok olacağı yerlere... mantığınız nereyi gösteriyorsa bol bol hemde.

Şerbet suyu ayarını ilkinde olmasa da ikinci yapışınızda tutturursunuz.
Merhabalar,
20 yıllık tecrübenize dayanarak izninizle bazı sorularıma cevap bulmak istiyorum, örn; forumda genel olarak şerbetin hiç kalmadığı sorgulanıyor,

1- tarifinizi 100 gr incir'e uyguladım, birebir ölçü ile, 100 gr şeker ve 100 ml su ilavesiyle ,( kısık ateşte) 10 dakika kaynatınca hiç şerbet kalmadı, ilave şerbet yapmak istersek eğer " meyve / şeker " oranı bozulmuyor mu ? yani fazla şekerli olmuyormu ?

2- limon kullanmadınız mı ? yazmamışsınız. Limon ile limon tuzu arasındaki farkı lütfen açıklayabilirmisiniz ?

3-3 kg şeker için 3 litre su mu kullandınız ? Şerbet yapımınızıda açıkça yazabilirmisiniz lütfen,

Teşekkürler,

saslans Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön