View Single Post
Eski 06-06-2007, 23:48   #28
karaman76
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-01-2007
Şehir: ISPARTA
Mesajlar: 29
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ARC07 Mesajı Göster
sn karaman 76: çok yıllık olduğu için ağaç diyoruz.0 derecenin altında yapraklı iked donar.biz sera koşullarında yetiştirdiğimiz için bizim için sorun değil.budamayı resimde gösterdim aşı üzeri dallarda 3-4 göz bırakıp küt kesilir. heryıl aşı yapılmaz. ilkyıl aşıyı tepe aşısı olarak yapıyoruz. öcelikle büyük bir saksı alın bu aylarda bitkınizi dışarı çıkarın. don sorununuz varsa ısparta da budamayı eylül sonu yapın böylece dondanda korunur.mayıs gibi tekrar uyanır.
sayın arc07
herşeyden önce cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim. bu ağacın üzerine eğildiğim için ailem benimle dalga geçiyor olsun. ben bu ağaç fidanını 2 yıl önce antalyadan almıştım. yazın geç dönemde göz aşısı yapmıştım, tam nohut kadar patlıcan olmuşken soğuklar başlamıştı ve meyve olamadan donmuştu. dallarından birkaç tanesini çelikleme olarak torbalara almıştım. bunları kışın evin içinde tutarak geçen sene bahçeye dikmiştim. geçen yılda aşı işiyle uğraşamadım. yukarıdaki fotoğraflarda görmüşsünüzdür. eylül-ekim gibi aşı yapıp evin içine almıştım boya tenekeleri içinde 2 tane fidanı. sonra 1 fidanı kaybettim. halbuki kalorifer dibinde tuttum. sıcaktanmı öldü bilemiyorum. tutup biraz süyen aşıda öldü. nisanda bahçeye diktim. neredeyse o da ölmüştüki, cılız bir sürgün verdi ve o sürgün iyi şu an.
siz aşıyı toprak seviyesinden yaklaşık 8-10cm den yapmışsınız galiba. ben ağaç çatallandıktan sonra her dalına aşı yapmaya çalışmıştım. göz aşısı yapıp tutarmı diye bakıyordum.
ve yanlışmı anladım; dipten aşı yapıp, birkaç göz üzerinden sert budarsam, don olsa bile açık alanda kurumaz mı diyorsunuz?
yoksa sert budamayı yaptıktan sonra büyük saksı içinde eylülde evin içine mi alayım. ama evin içine alırsam sıcak olacağı için soğuk görmeden gözler yine uyanır galiba.
birde tepe aşısı dediniz. bu yaprak aşısı değilde, omega aşısı deniliyor galiba, ona benzer bir aşımı yapıyorsunuz.
bu yazın fidanımda artık bir patlıcan yetiştirmek istiyorum. merakım neeniyle sorduğum sorular için beni mazur görün. ilginize ve cevabınıza tekrar teşekkür ederim.

karaman76 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön