View Single Post
Eski 19-04-2013, 02:32   #10
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Güler Abla'nın konuyla ilgili mesajı burada da bulunsun:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
. . .
Bu çam kabukları boy boy, en ufakları adeta öğütülmüşler torflarda kullanılıyormuş.
Biraz daha iri olanları orkide ile uğraşanlar talep ediyorlarmış. Ondan sonra gelen daha irileri de peyzaj da kullanılıyormuş.
Ben ilk defa bunları Ödemiş'te fuarda görmüştüm. O zaman adres almıştım ama sonra bu adresi bulamadım, herhalde yazdığım kâğıdı attım.

Daha sonra da İstanbul'da fuarda gördüm. Fuarda öğrendiğime göre ot çıkmasını istemediğiniz alanlarda kullanılıyor.

Ehh tam benlik diye düşündüm. Gül çanakları için çok işime yarar dedim. Zira her sene çanaklardaki otları yolmak büyük zaman alıyor.
Malçlama adına da kullanabilirsin ama ben bunları çanaklarda daim bırakmak istiyorum.

Daha evvel, yani geçen sene sonunda 4 x 1.5 luk bir alanda bulunan yerde deneme mahiyetinde kullandım. Bu alanda güllerim vardı ve altlarında çok ot çıkıyordu. Önce otları temizledim, toprağı biraz çapa ile hafifçe havalandırdım. Sonra tırmıkla düzeltip, biraz yumuşak silindir çektim. Daha sonra da 6 cm kalınlığında 25 x 60 (hafif irice) çam kabuklarından döşedim.
Gülleri kök kısımlarından kabuklar üzerinden suluyorum. Güneş almadıklarından toprak hemen kurumuyor ve sık sık sulamak da gerekmiyor. Güneş almadığı için ot da çıkmıyor. Bu sene geldiğimizde bu alanda hiç otlanma olmamıştı. Halbuki diğer çanaklarda çok ot vardı.
Beni düşündüren tek şey güllerde külleme olur mu? Ama onu da deneyerek öğreneceğim.
Şimdi 30 torba daha aldım. Bir torba 70 litre geliyor, torbası ağır değil. Fiyat değişebiliyor. İlk aldığımı 10.- TL den almıştım, şimdi yerini buldum, torbasını 8.- TL den aldım.
Balkon önünde 25 den fazla gül var. 20 m uzunluğunda bir alanı döşeyeceğim.
Şu yağmurlar durur da toprak kazılmaya elverişli olursa, önce otları iyice temizleyip (kökten tabii) yine hafif bir çapa ve silindirle düzeltip sereceğim. Torba üzerinde 6 cm lik kalınlık yeter dese de ben 10 cm kalınlığında döşemeyi düşünüyorum.

Eğer bu alanda da istediğim sonucu alabilirsem, o zaman keyfim gıcır olacak.
Hem görsellik için hem de ot yolma derdinden kurtulmak için pek çok yerde kullanırım diye düşünüyorum.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön