View Single Post
Eski 06-06-2007, 10:59   #15
sukranayalp
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
Sn Lucky 1,
Bu şartlar altında kolları sıvamaya başlayın.

Sökülecek fidanların dibini ve yeni dikilecekleri yeri güzelce sulayın ki toprak yumuşasın ve bir gün bekleyip ertesi gün fidanın merkezinden 50 cm. yarıçaplı daire çizerek bu alanı dikkatlice belkürek ile kaldırın. Her bir dikim çukurunu da 60 cm. çaplı, 40 cm derinlikte olmak üzere açın ve içine 2-3 er avuç yanmış koyun gübresi + torf karışımını dökün.

Pusula ile veya güneş yönüne göre bahçenizde yön tayini yapın. Bir yönü ana yön olarak belirleyin. Fidanın kuzey yönüne (diğer yönler de olabilir) ip bağlayarak veya kalem ile boyayarak gövde üzerinde yön belirten bir işaret koyun.

(belkürek : normal inşaat küreğinin daha sivri burunlu olanı; toprakta bununla çalışmak küreğe nazaran daha kolaydır)
(Malta eriğinin kökü derin değildir. Vişne ise derine gider.)
( Malta eriğinin dalları gevrektir. Çabuk kırılır. Bu yüzden söküm öncesinde dalları germeden lider dala doğru toplayabilirseniz iyi olur.)

Belkürek ile toprağı kaldırma esnasında sağdan sola veya soldan sağa düzenli ilerleyerek yapın.Bir ordan bir burdan yaparsanız köklere zarar verme ihtimaliniz artar.

Belirttiğiniz yaşlarda malta eriği için 45 cm. derinlik, vişne için 65 cm. derinlik yeterli gelecek kanısındayım. Ama toprağınızın tipi nedeniyle daha derinlere uzamış ana kök uzantıları varsa bunları kesmek zorunda kalacaksınız. Bu nedenle yanınızda kuvvetli bir budama makası bulunsun.Ve bir yardımcıya da ihtiyacınız olacak.

Kök oynar hale geldiğinde fidanı sağa-sola, öne-arkaya silkeleyerek kökü rahatlatmaya çalışın.
Bunu kökleri muhafaza ederek çıkarmak için yapıyoruz.
Bu işlem sırasında kök çevresindeki toprak da kök etrafından uzaklaşacaktır. Ama başka çaremiz yok.(Elbette en fazla 2-3 belkürek hamlesi ile toprağı dağıtmadan bu sökümü gerçekleştirmeyi isteriz ama tahminlerim böyle olmayacağını söylüyor.)

Tahminlerime göre toprak kitlesi dağılmış , yaklaşık 30 cm derinlikte ana kökleri olan 2 adet fidanı çıkardınız.
Dikim çukurlarımız da hazır.

Söktüğümüz fidanları geciktirmeden üzerlerindeki yön göstergesi ile bahçedeki yön çakışacak şekilde dikim çukuruna güzelce oturetun. Köklerin üstüste binmemesine , çukurun içinde kıvrılmamasına dikkat edin. Tüm kökler torf+ yanmış gübre karışımının üzerine bir örtü gibi yayılmalı. (bunları fidanın kendi toprağını kaybettiğimizi düşünerek yazıyorum)

Eğer söküm yaparken fidanın kendi alt toprağı ile üst toprağı ayırarak yapabilmişseniz; üst toprağı güzelce ufalayarak fidanın kök çevresine , alttan çıkanı da üst kısma doldurun. (Üst toprak mikroorganizma faaliyetleri açısından daha değerli ve havalanmış, bu nedenle de suyu tutma kapasitesi fazla olan topraktır.)

En hassas noktamız : sökümünü yaptığımız fidanların kök boğum seviyelerini yeni dikimde de tututurmaktır. Bunu sadece siz uygularken ayarlayabilirseniz.Kök eski haline nazaran toprak seviyesinden ne aşağıda kalmalı ne de yukarı çıkmalıdır. Bu nedenle ilk çukur doldurumunda toprağı gevşek tutmakta fayda vardır.

Kök seviyesini ayrladıktan sonra kısmen doldurduğunuz çukurun üzeine ayklarınızla basarakl ve iki ayağınızın arasında fidanı sıkıştırarak döne döne dolaşmanız gerekir. Eğer bir parça dolan toprak çukura dğru gömülürse bu durumda dikim çukur açarken çıkan üst toprağı ufalayarak buraya doldurmanız gerekir. Dikim yaptığınız yerin dibinde çukur kalması -mesela 3-5 cm. gibi (yeterki kök boğumu seviyesini tutsun) çok iyi olur. Can suyunu tutacak bir çanak hazırlamış olursunuz.

Son olarak da bolca can suyu vermeniz gerekir. Genç fidalar olduğu için ve bulundukları yerler rüzgar alıyorsa, ya da dış şartlardan etkileniyorsa gergilerle en azından tek yönlü olarak bir duvara ya da kazığa bağlamanızda fayda olacaktır.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön