View Single Post
Eski 15-04-2013, 11:10   #2
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Sayın Sakaki ile İstanbuldaki tanışmamızda gidip almamı tavsiye ettiği bu larixi işelerim nedeniyle ancak dün gidip aldım. Saksısında çatlak var. Birkaç kuru dalı kestim ayrıca 2 dal da canlanmayacak zannediyorum 1-2 hafta bekleyip onları da keserim.

Herkese iyi çalışmalar dilerim..
Larix'i aldığınıza çok sevindim sn sagol
Yanlız, saksı dikkatimi çekti! Bu larixin saksısı aslında diktörgen ve benimkine göre biraz daha büyük bir saksı idi; eğer bu saksıya siz aktarmadıysanız, sanırım elemanları o saksıyı kırmışlar ve bu fotoğraftaki saksıya aktarmışlar demektir ki bu durumda bence artık bu sene saksı büyütmeyi/değiştirmeyi artık düşünmeyin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Alırken ilk bakışta aklıma gelenler:
1- Üst kısımda dallanma güzel ama alt kısım boş kalmış
2- Oldukça kalın bir larix
3- Neden hiç hareket vermemişler, acaba hala eğmem mümkün olur mu?
4- Alttan bir havai köklendirme yapılıp boyu kısaltılabilir.
5- Alt dallar hem uzatılır hem kalınlaştırılabilir.
6- Üstten havai köklendirme yapılabilir, biraz kesilebilir veya kırılmış gibi kuru dal yapılabilir
7- itinayla tellenir.
8- Saksısı pek küçük sayılmaz ama saksı büyütülüp daha hızlı geliştirilebilir.
1- Bence o kadar da rahatsız edici bir boşluk yok. Üst kısımda çok sık olan dallanma seyreltildiği zaman rahatsızlık büyük ölçüde ortadan kalkacaktır diye düşünüyorum.
2-
3- Orada 3 larix vardı ben alırken. Ben bu larix ile şu an almış olduğum larix arasında kararsız kalmıştım. Aslında kalınlık ve gelişmişlik bakımından sizdekini alma niyetindeydim ancak dediğiniz gibi hareketsiz olmasından ötürü diğerine yöneldim ben. FAKAT dalları ve gövdesi esnek bir ağaç, bendekinin gövdesi iki elinizle orta şiddet bir kuvvet uyguladığınızda eğilme eğilimi gösteriyor. Sanırım aşağıda örnek resimde görülen aparatlarla eğilebilir:

Egici-1.jpg Egici-2.jpg

4- İlk dalın çıktığı nokta şu anki fotoya göre bence yaklaşık gövdenin 1/3 noktası. Havai köklendirmeye gerek kalmayabilir sanırım.

5- Geriden patlama yapan bir çam olduğundan bence de mümkün bu.

6- Zevke kalmış orası artık

7- Bu da hünere kalmış

8- Dediğim gibi; eğer bu fotoğrafta görünen saksıya aktarma işlemini siz yapmadıysanız, orada çalışan elemanlar geçtiğimiz hafta içi saksıyı değiştirmiş demektir ki bu durumda bence bu sene tekrar kökleri rahatsız etmemek gerek diye düşünüyorum.

Larix konusunda artık 3 kişiyiz; fikir alışverişi olması bakımından bu güzel bir durum.
Tekrar hayırlı olsun, uzun yıllar sizinle birlikte kalması dileğimle...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Not: Yarım bırakılmış veya birisinden bir bonsai alınırsa alındığı zamanki fotoğrafları çekilip ne durumda alındığı belgeleniyor sonra çalışmaya başlanıyor. Etik olarak kural böyle, sıfırdan yetiştirdim görüntüsü verilmek istenmiyor. Özellikle Japonlar bu kurala çok dikkat ediyor. İspanyollar biraz hilesine kaçıyor, satan kişi çalışmanın önceki fotoğraflarını da veriyor ve genelde alıcı sıfırdan yapmış gibi sahipleniyor.
Doğrusu bu mesajın adresini merak ettim

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön