View Single Post
Eski 05-06-2007, 23:50   #2
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Name:  papaver_rhoeas.jpg
Views: 1559
Size:  49.9 KB

Fotoğraf:http://erick.dronnet.free.fr

90 cm. e kadar boylanabilen bir yıllıklar. Gövde dik. Yapraklar genellikle pinnat parçalı; parçalar kenarlarda dişli, uç parça mızraksı, yan segmentlerden daha uzun; sap yayılıcı-kaba tüylü. Petaller kırmızı-koyu kırmızı, nadiren beyaz renkli,tabanda koyu lekeli veya değil. Kapsül meyve tüysüz, küresel veya yarı küresel,tabanda yuvarlak, boyu eninin hemen hemen iki katı uzunlukta.
Türkiye'de 16 kadar, tek yıllık papaver türü yetişmektedir ve bunların petalleri, birbirinden ayrılmaksızın, halk arasında gelincik çiçeği olarak bilinmektedir.

Türkiye dışında Avrasya'da ve Kuzeybatı Afrika'da, ülkemizde ise hemen her bölgede geniş bir yayılış alanı bulunan gelincik, bir çok habitatta yayılış gösterebilen ve 1400 m yüksekliğe kadar çıkabilen bir türdür. Mart- ağustos aylarında çiçeklenen tür, bir çok insan tarafından bilinir.

Papaver rhoeas müsilaj, renk maddeleri ve alkoloitler (roeadin) taşımaktadır.
Yatıştırıcı, öksürük kesici, göğüs yumuşatıcı ve hafif uyutucu etkilere sahiptir. Kurutulmuş gelincik meyvası toz edilip bal ile karıştırılarak öksürük kesici olarak kullanılmaktadır.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön