Konu: beyaz sinek
View Single Post
Eski 05-06-2007, 12:51   #3
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Beyaz sinek mücadelesi

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zerrin uslu Mesajı Göster
Korktuğum başıma geldi.Yaprakların altındaki ,bütün beyaz sinekleri ve yumurtalarını temizlediğimi zannediyordum.Sabah uyanınca kontrol ettim tekrar çoğalmışlar.Temasta olan yaprakları kopardım.Süs biberi ağacımı yıkadım.Şunu çok merak ediyorum.Beyaz sinekler neden oluşur?Hangi ortam oluşmasına elverişlidir?Hangi ortamda yaşayamaz?
Beyaz sinekler, havanın sıcak (ama çok sıcak değil), nisbi hava neminin oldukça yüksek olduğu ortamları çok severler. Beyaz sineklerde yumurta sayısı çok, döl sayısı oldukça yüksektir. Dolayısıyla çoğalma kapasitesi yüksek olan bir böcektir. Pekçok doğal düşmanı olmakla birlikte, turunçgiller gibi kapama bahçelerin dışında, kimyasal mücadele yapmaktan başka çare bulunmamaktadır. Çoğalma kapasitesi yüksek olduğu için bazı kimyasallara karşı dayanıklılık geliştirebilmektedir, bu yüzden kimyasal kullanırken mutlaka farklı gruptan insektisitleri dönüşümlü olarak kullanmak gerekir.

Kimyasal mücadelenin yanısıra, Biyoteknik mücadele yöntemlerinden olan, yapışkan tuzak kullanmak da iyi sonuç vermektedir. Özellikle düşük yoğunlukta beyaz sinek varsa yapışkan tuzaklar başarılı olmakta, yüksek beyaz sinek yoğunluğunda ise tek başına etkili olmamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre, beyaz sineklerin renkli ve parlak cisimlere yönelme eğiliminde oldukları, ve en çok sarı renge yöneldikleri belirlenmiştir. Piyasada sarı yapışkan tuzaklar satılmakla birlikte, kırtasiyeden alınabilecek birkaç malzeme ile evde de yapılabilir. Bunun için gerekenler;

Sarı renkli bir plastik: Genellikle sarı renkli telli dosyalar kullanılabilmektedir. Telli dosyanın sadece sarı renkli kapağı kesilip kullanılır.

Diğer bir malzeme ise; Geç kuruyan, yapışkan bir madde. Bunun için de genellikle, her yerde bulunabilen Fare yapışkanı (tutkalı) kullanılmaktadır.

Telli dosyanın sarı kapağı kesilir, üzerine fare yapışkanı ince bir tabaka halinde ve her iki yüzeyini de kaplayacak şekilde sürülür. üst kısmına bir delik açılarak ip bağlanır ve iple bitkilere çok yakın bir yere asılır. Böylece beyaz sinek yoğunluğu azaltılmış olur.

Yoğunluğun yüksek olduğu yerlerde beyaz sineklere etkili, sebzelerde kısa süreli, süs bitkilerinde uzun süreli insektisitler kullanılır.

Sebzeler için Hekplan 20 SP (Acetamiprid)=3 gün, Actellic 50 EC (Pirimiphos methyl)=4 gün, Applaud (Buprofezin)=1 gün vb

Süs bitkileri için Basudin (Diazinon)=21 gün, Afidrex 40 EC (Dimethoate)=7-10 gün,

Kullanılabilir. Kullanılabilecek daha pekçok insektisit mevcuttur.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön