View Single Post
Eski 08-04-2013, 15:38   #5
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Fikrim böyle bir tartışmanın gereksiz olduğudur arkadaşlar.

Tohumdan, ince fideden, kalın bir adaydan, vs. her şekilde başlayabilirsiniz bonsaiye.

Ağacınızın kökleri için yeterince büyük saksı, dal gelişimi için yeterince geniş alan sağladığınız sürece her kalınlıkta ağacı konikleştirmeniz mümkün. Aynı durum tohumdan başlangıç için de geçerli; yeterince sabır, benzer gerekli koşullar, vs. sağlandıktan sonra bu tür sıfırdan başlangıçlar da ileride geniş gövdeli ağaçlar elde etmenizi sağlayacaktır.

Sanırım sn badrobot'un demek istediği ve bundan 2-3 sene öncesine kadar yapılan yanlış şu idi: ince bir fidan alınır, bir-iki sene 5-10 litrelik ufak saksıda birkaç dallanma sağlanır sonra da hemen bonsai saksısına alınır!!! Elbette bu bence de doğru değil, ancak dediğim gibi, yeterli sabır, yeterli koşullar, gerekli ortam sağlandığında ister tohumdan, ister fidandan, ister kalın adaydan sonuca ulaşılabilir. Tercih meselesi!

Bu konuda birbirimizi kırmaya da üzmeye de değmez. Her iki yolda da yürürken karşılaşacağımız yanlışlar olacaktır elbet ve bunu da birlikte göreceğiz. FAKAT tohum ve genç fidanlar, her halükarda yeni başlayanlar için iyi fikir olmasa gerek, çünkü yeni başlayanlar için öncelikle gerekli olan şey ilk etapta bilginin yanı sıra deneyim kazanmak!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön