View Single Post
Eski 07-04-2013, 14:23   #54
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Sevgili menekşekolik,

Her gübre yapraktan uygulanamıyor. Özel olarak yapraktan uygulanmak üzere üretilen gübreleri ise menekşelerede kullandığımı inanın, hatırlamıyorum. Sadece yapraktan uygulanmasında en fazla emilimin gerçekleştiği kalsiyum içerikli gübreyi bir kaç kez kullanmıştım.

Menekşelerimde fitilli sulama yöntemini kullanıyorum. Bu nedenle gübre üzerinde önerilen dozun 1/4'ünü ( 1 litre suya 1 kapak yazmışsa, 4 litre suya 1 kapak gibi ) neredeyse sürekli kullanıyorum. Arada gübre vermeyi atladığım da oluyor. Topraktaki gübre nedeniyle oluşacak tuzlanmanın olumsuz etkilerini ise en az senede 1 kere toprak değişimi yaparak gidermeye çalışıyorum. Önerilen ise 6 ayda bir toprak değişimi. Malesef yetemediğim , tembellik ettiğim durumlar olabiliyor.

Afrika menekşelerinde NPK 20-20-20 içerikli bir gübreyi kullanmıyorum. Dengeli gübre diye tanımladığımız bu tür gübrelerin daha düşük oranda yer aldığı 5-5-5 gibi yeşil yapraklı bitkiler için üretilen ve içeriğinde N yani Azot bileşeni olarak üre olmayan gübreleri , sadece yavru menekşelerde yaprak gelişimi için kullanıyorum .

Çiçek verecek gelişmişlikteki menekşeler içinse Fosfat ( P) oranı daha yüksek olan ve genellikle Afrika Menekşeleri ya da Çiçekli Bitkiler için üretilmiş sıvı gübrelerden kullanıyorum.

Menekşelerde kullandığım gübrelerde dikkat ettiğim en önemli konu, gübrenin içeriğinde ucuz bir Azot bileşeni olduğu için bolca kullanılan ürenin bulunmaması.

Üre , menekşenin hassas köklerini yakabiliyor.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön